2 Јуни 2011 година од admin

9 Коментари

Нема време да се запре

Нема време да се запре

Татјана Marchenko

На прв поглед

Како рано член на Црквата во Москва, Татјана беше значаен придонес кон воспоставувањето на евангелието во Русија. За седум години, таа водеше хорот на црквата членови кои пееја химни и песни, на турнеја со своите настапи и снимени албуми. Татјана лукаво зборува за влијанието на руската култура на духовноста во својата земја и за огромна работа таа се стави во градењето на Црквата во својата татковина.

Која е вашата верска припадност, пред да научи за Црквата?

Јас нема никаква врска со религијата. Ништо не на сите она. Моите родители беа прилично атеист. Тоа беше таков вид на време; сите сфатиле дека Бог не постои, а ние не зборуваме за тоа дома. Јас само што никогаш не размислувале за тоа. Јас само почнаа да размислуваат за тоа, бидејќи мојот сопруг, Алексеј, ова го споменувам. Тој беше размислување за тоа, и почнавме да се дискутира за тоа.

Еден ден имавме активна дискусија за долго време. Ние одлучивме дека ни е потребно религија некако. Ние сфатиле дека Бог постои и поверуваа во Христа. Сфативме дека ние знаевме Бог е на небото, а ние сме тука на земјата, а ние сакаме некако да го формализира нашите односи со него. Мислевме дека многу за тоа како да го направи тоа. Имаме Руската православна црква овде во Русија, па одлучивме дека е потребно да се крсти и да се изгради некој вид на однос со Црквата. Тоа беше во 1993 година, Ние размислувал за тоа за долго време, а потоа се крстија. Тоа беше сосема свесна одлука. Ние беа крстени со целосно потопување во вода. Најдовме многу добар свештеник кој би можеле да разговараат за работи со нас, целосно потопување во вода, сите што треба да биде. Тоа беше во црква. Не сите цркви го направи тоа, но ние откривме црква го направија тоа на тој начин, бидејќи знаевме дека треба да има вкупно потопување во вода.

Татјана и нејзиниот сопруг во Киев храм

Доколку го читате Библијата?

Ние сите го прочита, а тоа е како ние научивме крштевање треба да се направи со целосно потопување во вода. После тоа се крстија.

Еден месец и пол или два месеци поминаа, а ние се сретна мисионери, Старци Тобиас Брадфорд и Гарт Quigley. Тие ни видов на метро. Целото семејство одеше заедно. Ние само што излезе од Третјаковската галерија; тоа беше време на викендот. Тие ни виде и трчаше по нас во метро, ​​која беше доста посетени. Духот веројатно ги поттикна и тие, трчаа по нас. Тие ни ја престигна и нè застана, задишан, и почнаа да зборуваат со нас, а ние се заинтересира. Си помислив, "Ќе објасни сè за нив. Тие едноставно не го разбираат. Ние само ќе објасни сè. "Значи, ние ги покани да ја посетите. Тоа е како ние почна да се слуша разговорите, и тоа испадна да биде многу интересен.

Имавме многу силна мисионери. Господ знаел да ги испрати до нас. Зборувавме многу и помина низ сите дискусии. Но, затоа што се чинеше дека нашето крштевање е вистина и дека ние веќе го направи она што беше потребно, ние отиде цела година како истражителите. Ние не пропушти еден состанок. Ние дури и се обиде да плаќаат давачки, но тие не го прифати. Ние се допадна што за Црквата. Ние имавме часови по англиски јазик во нашиот дом и секогаш беа многу активни. И тогаш, една година подоцна, сите ние добивме одговор дека сите ние треба да се крштева повторно, но во Црквата на Исус Христос на судниот ден светители. Јас ја добив одговор прв, но јас добив одговор дека јас треба да се слуша мојот сопруг. Се чувствував дека сакам да бидам крстен, но дека треба да биде со него. Ние се крсти заедно на 7 мај 1994 година, во реката Москва. Тоа беше многу студена, но тоа не е важно.

Дали постојат други пречки за вашиот влез на Црквата?

Не, тоа беше токму тоа што мислевме дека нашиот прв крштевањето е вистина. Сметавме дека беше направил завет со Бога. Тоа не беше јасно ни зошто треба да го направат тоа повторно. Но, тогаш се случи нешто. Ние прочитате повеќе. Тоа не беше како некој може само да се објасни дека тоа треба да биде на одреден начин. Не, тоа мораше да излезе од внатрешниот сведок дека треба да се изврши чин на послушание и да се приклучат на оваа црква, бидејќи имаше полнотата на свештенството. Ние веќе долго време пред доби сведоштво дека црквата е точно и дека Книгата на мормонска е вистина. Тие беа многу светла, овие сведоштва.

Какви промени видовте во вашиот живот, откако сте биле крстени?

Прво на сите, на нашиот начин на живот се промени, но тоа се промени откако дојдовме до црквата. По крштевањето, ние имавме изменета чувство на одговорност. Се чувствував голема одговорност дека сум бил крстен, а сега на одговорност. Јас го направив завет со Бога и мораше да го направи мојата улога. Бидејќи Црквата беше многу млад во Русија и бевме во лицето на Црквата, до извесен степен, морав да работат многу напорно за да создаде нешто. Сега имаме црква зграда, има многу активни членови на Црквата и свештенството на сопствениците, многу прекрасни сестри. Но, тогаш имаше многу малку луѓе.

Сметавме дека беше направил завет со Бога. Тоа не беше јасно ни зошто треба да го направат тоа повторно .... Тоа мораше да излезе од внатрешниот сведок дека треба да се изврши чин на послушание и да се приклучат на оваа црква, бидејќи имаше полнотата на свештенството.

Не беа многу, многу гранки тогаш, и имаше неколку луѓе во секоја гранка. Поради тоа, едно лице ќе има многу callings, а сега имаме само еден повик и тие се обидуваат да го даде вториот повик за никого. Но, во тоа време бев веднаш се нарекува како професор во неделно училиште, а јас подготвени лекција секоја недела. Јас бев исто така директорот музика. Во исто време, малку подоцна, бев учител на Институтот и се предава две класи една недела. Мојот сопруг е работа за Црквата образовен систем. Тоа беше како полно работно време. И една од класите беше целосно на англиски јазик. Тоа беше многу тешко, бидејќи јас не сум зборува на англиски јазик, и тоа бара многу напор. Не дека јас бев посебно во било кој начин - многу луѓе се служел во неколку callings. Јас не бил повикан да го направите ова, но јас, исто така, организираше многу различни активности: излети, збогум партии за мисионерите. Мисионерите секогаш беа многу блиску до нас, во тоа време, како и членови на семејството, и тоа беше како кинење на парче нашето срце, кога тие го оставија. Мисионер ќе замине на гранка, а сите ќе бидат во солзи. Ова не е обично случај веќе. Но, тоа беше природно тогаш. Тоа беше чекор во развојот на Црквата.

Татјана со нејзиниот најмлад син во училиште

Ние, исто така, имаше хор во и надвор, а јас не чувствував по Духот што ни е потребно за да ја стартувате повторно. Земав на таа одговорност и со време прерасна во еден прекрасен хор. Јас го водев хорот за многу години, од 1995 до 2002 година јас престанав водечките хорот кога нашиот најмлад син беше роден. Две прекрасни проводници, Јулија Burykina и Александар Prach, продолжи да ја води хорот и направи голема работа. Снимивме две цедеа. Тоа сигурно не беше Шаторот хор, но ги пееше химни со Духот, и се евидентираат на нив со силен дух. Патувавме за различни градови, вклучувајќи ги и Санкт Петербург, Воронеж, Нижни Новгород, и Khmelnitsky, во Самара. Патувавме на нашите сопствени пара и даде концерти. Имаше силен дух во Воронеж, и по нашите концерти имаше многу крштевања. Тоа беше толку силен дух. Ние, исто така, даде концерти во Харков и Киев, во Украина.

Каков вид на музика не пееш?

Најчесто, ние пееја химни, но ние исто така пееше народни песни. Ова беше една од најубавите поглавја од мојот живот. Како дете јас пееше во многу добра хор. Тоа бил професионален детски хор. Ние пробуваше три пати неделно, за две и пол часа. Никогаш не замислував кога го завршив училиштето дека еден ден ќе дојде во рака. Подоцна, кога почнав да ги реализира во одделението, ми се чинеше дека сум имала талент за тоа. Подготвивме музичка број и тоа испадна навистина добро. Тоа е, всушност, зошто јас дигна хор, бидејќи видов дека тој работел. Господ ни дава овие таленти, кога тие се потребни. Тоа само отвори за мене како на даровите на Духот што е опишано во Библијата. Тоа беше дадена како подарок. Никогаш во мојот живот планирани за тоа. Живеев мојот живот, и тоа едноставно се случи на таков магичен начин.

Колку луѓе пееше во хор?

Имавме околу 30 луѓе од разни гранки. На прво мисионери ни помогна. По некое време тие престанаа, бидејќи тие не им беше дозволено да, но тие не беа потребни. Ние не имаат некои проблеми со наоѓање машки гласови, но тие се појавија. Помалку луѓе во целина може да пее. Вториот проблем е да се натераат да дојде да пее, бидејќи тие се секогаш зафатен.

Имавме басови, имавме тенори - сите мои пееше. Мојот најстар син на прв пееше сопран, тогаш Алто, тогаш тој не се пее на сите, и, конечно, почна да пее бас. Мојата ќерка, исто така, пееше, а маж ми пееше бас. Подготовките беа во неделата. Ние сите отиде заедно од црквата состаноци за хор пракса. Прво се сретнавме во еден стан.

Ние секогаш учествувале во хор, и мојот најстар син, па дури и се најде жена во хор. Таа пееше Алто. Таа, исто така играше на пијано, а сега тие се во брак и имаат две деца. Значи имаше многу благослови. Ние дури и отиде во Стокхолм. Целиот хор отпатува во храмот и таму одржал концерт. Имавме прекрасен концерт таму. Дури и претседателот храм дојде и ни даде писмата што би можеле да се задржи за да се сеќавам на вечерните часови. Секој го сакаше. Имаше многу силен дух, што е најважно, Духот беше таму. Најдоброто нешто во врска со нашите хорот беше многу силна, посебен дух со кој ја пееше. Тоа беше многу кул.

Имам исто така, бил учител во Црквата целиот мој живот. Во тоа време јас бев уште Богословско учител. Јас се предава моите сопствени деца.

А дали чувство дека вашето образование како наставник, исто така сте подготвени за овој повик?

Да. Јас бев учител институт, а потоа Богословско учител. Почнавме на друг распоред, па да се добие на истиот циклус како и остатокот на Црквата, ние заврши студирањето Стариот Завет две години по ред. Тоа беше посебен благослов. Таа стана мојата омилена книга. Имам толку силно сведоштво на нашата Црква, благодарение на Стариот Завет. Сфатив ова е како работите треба да биде, односот на пророк со Бога и со луѓето. Тоа е неверојатно. Сите овие пророци стана како моите блиски пријатели, јас не знам како да го објаснам. Еднаш бев настава лекција на Стариот завет во недела училиште. А сестра ми рече: "Ти си зборуваме за Давид, небаре тој е вашиот пријател, како да пијат чај со него вчера и сега сте ни кажува за него." Друг пат отидовме во една православна црква. Понекогаш постои свештеник кој го чита Библијата. Тој го чита во старословенски, но се уште може да се разбере нешто. Слушнав свештеник читање на приказна за Давид. Си помислив, "Тој е во врска со моето читање Давид." Јас мислам на него како што е познато лице.

Дали тоа секогаш лесен за вас да се развива во Црквата и да останат активни, или беа таму на сите предизвици по твоето крштевање?

Па, имаше толку многу да се направи. Ние едноставно мораше да се движи напред. Немаше време да се запре. Истрчав, трчаше, трчаше и само престана кога мојот син Илја беше роден.

Покрај сето тоа беше да се направи, почна да ги патувања во храмот и стана храм работници. Интересно беше и што сме биле повикани храм работници, кога ние воопшто не биле членови на Црквата за уште една година. Брат Алексеј е, Димитри, се крсти, исто така. Тој требаше да храм да биде потпишан на неговата сопруга, Света, но ние бевме уште две недели од нашиот јубилеј како членови. Ние им беше дозволено во храмот две недели пред да присуствува на потпишување на семејството Димитрија. На патувањето тие ни се нарекува како храм работници.

Москва CES хор

Тоа беше толку добар период од животот. Притоа многу не може и не треба да биде така сега. Не сите луѓе се во состојба да им служи на толку многу. Но, во тоа време беше потребно. Затоа, добро, ако не и нас, тогаш кој друг?

И јас ги разбирам дека вашиот сопруг, исто така, секогаш имаше многу callings. Дали е тешко за вас да се биде секогаш толку зафатени?

Некако ние едноставно не размислуваат за тоа. Тоа беше веројатно тешко. Но, искрено, добивме толку многу радост и толку многу благослов од него, јас дури и не може да се каже дека е тешко. Ако тоа се чувствува тешко, јас не би можеле да се го сториле тоа.

Господ веројатно ме благослови на посебен начин. Тоа секако беше тешко, се разбира; тоа беше толку многу време, но на радост од тоа што беше толку голема. Видовме на овошје. Видовме на резултатите. Јас секогаш се допадна да учат, бидејќи тоа е моја професија, и тука бев всушност ја реализирам мојата потенцијал. Имав толку многу да се направи; нема време на сите да се чувствувам досадно. И сфатив толку многу на моите таленти.

Притоа многу не може и не треба да биде така сега. Не сите луѓе се во состојба да им служи на толку многу. Но, во тоа време беше потребно. Затоа, добро, ако не и нас, тогаш кој друг?

Дали мислите дека Црквата е Русија има различни карактеристики? Како ќе го објасни?

Мислам дека Црквата во секоја земја има свој карактер, бидејќи имате свој начин на размислување, вашите сопствени културни традиции. Ова неизбежно да остават белег. Црквата во Јапонија не е како на Црквата во Русија, бидејќи тие имаат многу различни предрасуди и разбирања. Тие имаат поинаков начин на разбирање она што е добро, а што лошо, бидејќи за тоа како тие отсекогаш живееле.

Татјана води Основниот хор

Тоа е исто тука. Русија има свои особености. Благодарение на Православната Црква, рускиот народ си помисли многу за христијански верувања во однос на духовноста, и тие имаат презир за материјалниот свет - што значи дека материјалниот свет е лошо, и духовното е сè. Ова е важно. И бидејќи секој не може да биде исклучително духовен, тие се сметаат себеси за сосема грешна природа. Само монаси и свештеници специјални може да биде многу духовно. Начинот на кој тие се однесуваат на Црквата е многу комплицирана, бидејќи имаше толку многу свештеници кои не се однесуваат достојно, кој би можел да се спореди со негативците во руски народната приказна.

Тоа е, исто така, дел од нашиот национален карактер во врска со лидери и владата. Ние не чувствуваат потреба да слушаат за нив. На луѓето и државата се одвоени. Тоа е национален белег. Во некои земји, тоа е еден начин, а за нас, тоа е друга.

Како тоа влијае на карактерот на LDS Црквата во Русија?

Прво, тоа е тешко за луѓето да добијат сведоштва. Тоа е потешко да се добие сведоштво дека Џозеф Смит бил пророк, затоа што е тоа? Потоа, тука е односот на лидерство во Црквата. Црковните лидери треба да се почитуваат. Тоа е тешко за нас да се добие сведоштво дека ние треба да ги почитуваат нашите лидери. Ние не секогаш ги почитуваат, и тоа беше дури и еден вид на посебен приказ на храброста да не ја почитуваат лидери на држави. Тоа секогаш е вид на тој начин.

Значи, од една страна, имаме длабока духовност, поради духовните нешта се секогаш почитувано. Но најдлабоките духовност е невозможно да се постигне, ние секогаш сме грешни, секогаш лошо. Ова верување остава психолошки отпечаток. Тоа беше многу важно за рускиот народ, а тоа е веројатно поради тоа, имаме такви убави руската книжевност и музика. Имаме многу длабоки чувства, но во исто време има голем економски јаз. Од една страна, луѓето имаат големи духовност и внатрешна мудрост, а од друга страна, постои големо незнаење.

Како ќе кажете на вашите широка црковна служба помогна да се зајакне вашата сведоштво?

Да се ​​биде член на Црквата е многу духовната работа. Тоа е, исто така, како парабола за работниците во лозјето. Еден дојде порано, уште дојдоа подоцна, но без разлика кога ќе дојде, важно е дали ќе издржи до крај и да се зачува вашата сведоштво.

Имаме длабока духовност, поради духовните нешта се секогаш почитувано. Но најдлабоките духовност е невозможно да се постигне, ние секогаш сме грешни, секогаш лошо. Ова верување остава отпечаток психолошки .... Тоа е веројатно затоа што на тоа дека имаме такви убави руската книжевност и музика.

Кога луѓето се приклучат на Црквата, тие имаат таква еуфорија. Тоа е нешто ново, нешто интересно. Тоа е невообичаено за нив, а тука се и интересни активности и интеракции. А потоа ќе мора постојано да ја зајакне својата сведоштво, бидејќи постојат многу обиди од различни правци, работи што не очекуваат. Но, постои и огромна смисла дека Бог е гледањето нас и што Тој ни овозможува да видиме живот од сите страни.

Татјана при крштевањето на нејзиниот син

Ако не служат во црквата, големи искушенија доаѓаат. Јас особено се смета дека ако имав мојот прв бебе. Мисли како: "Јас го направив толку многу, сега може да се релаксирате." Веднаш штом ќе почнат да размислуваат како што, ќе се движат наназад. Тоа не е случајно. Тоа е законот на раст. Тоа е како растение. Ако нешто има место да расте, тоа мора да расте. Тоа не престанат се додека не е време, а потоа и други процеси започне. Таа почнува да цути, а потоа згаснува, а потоа дава семе. И тогаш тоа умира, а потоа се крева и расте повторно во еден бесконечен процес. Ние се допаѓа тоа. Ние не може да го запре, некогаш. Ние никогаш не можат да се релаксираат и да каже: "Ете, ние сме направиле сé што е, и ние сме толку добро што сега можеме да се релаксираат."

Ние никогаш нема да можат да бидат духовно. Ова е мојата порака, дека ние секогаш треба да се стремиме и ние секогаш треба да им служи. Не можеме да кажеме, служев, сега нека им служи на другите. Важно е да се служи во се што можеш. Ако сте во посета на наставникот, а потоа ќе бидат во посета на наставникот. Тоа е повик. Тоа е нешто што се верува со.

Ќе дојде време кога се чини дека е тешко да се направи дури и дека, поради различни причини. Тие можат да бидат објективни причини или субјективни причини. Тоа не е важно. Ако го направите она што Господ те праша да се направи, тоа е она што е важно. И ти не запре. Дури и ако постојат проблеми, постепено, на некој начин, работите се решени. Ти едноставно не може да го запре.

На прв поглед

Татјана Marchenko


Локација: Москва, Русија

Возраст: 49

Брачен статус: Оженет

Деца: Три (на возраст од 26, 24 и 7)

7 мај, 1994 Претвори?

Јазик: Руски

Интервју со Алисон езерото . Фото-Галерија искористена со дозвола.

9 Коментари

 1. Емили Спенсер
  03:05 на 2 јуни 2011

  Татјана, ви благодарам за вашата убава и инспиративна приказна, особено за тоа како ќе се користи музика за да стигнат до други и да се сврти своето срце за Христа. Музиката е како моќен начин за да се поврзете луѓе на Спасителот. Јас идам да го споделам ова интервју со членовите на моето одделение хор.

  Емили Спенсер

 2. Самуел Браун
  04:55 на 3 Јуни 2011

  Тања, ти благодарам за овој прекрасен порака. Вие и вашето семејство отсекогаш биле инспирација за мене. Мислам дека е време за мене да се врати во Москва за посета.
  Сем Браун

 3. Алисон Pond
  08:05 на 3 Јуни 2011

  Од Интервју продуцент: Татјана беше одлично да се разговара. Се сретнавме веднаш по црквата во еден од новите капели на Москва. Таа штотуку заврши водечки музика во основно - се уште служи во Црквата, како и таа има повеќе од 15 години. Вера и не-глупости определување Татјана да им служи на се инспиративни. Таа е еден од вистинските пионерите кои помогнаа да се направи црква во Москва она што е денес.

 4. Ненси Seljestad
  07:40 на 4 јуни, 2011

  Ви благодариме за споделување на вашите прошетка на верата. Ми беше задоволство да расправа за својата реализација и посветеност кон Евангелието, а во тоа е зародиш. Ејвори движат и допирање на статијата.
  Ви благодариме!

 5. Сузан
  19:34 на 7 јуни 2011

  Сакав читање искуства и перспективи Татјана, особено за тоа што значи да се направи covenanant и како сервис стана дел од нејзиниот живот и која е таа. На пасус за тоа како културата влијае на нашето разбирање на евангелската во позитивни и предизвикувачки начин е исто така нешто што е реално за сите нас - прекрасен и интересен интервју!

 6. Сара Ливингстон
  15:20 на 14 јуни 2011 година

  Tatinana, ние те сакам толку многу! Вие сте како одличен пример за нас! Еден ден ќе се сретнеме повторно!

 7. Гарт Quigley
  23:02 на 14 Јуни, 2011

  Татјана, ти си неверојатен, моќен, ќерка на Бога. Тоа беше едноставен да се види од самиот почеток. Тој ти е потребно, и Тој ќе морате! Недостасуваш. Гарт

 8. Kaitlin
  12:11 на 24 јуни, 2011 година

  Сакав перспектива Татјана дели од нас се како растенија, кои треба постојано да се зголемува и хранлива. Ми требаше ова потсетување во мојот живот токму сега, дека јас никогаш не сум се направи учењето, кои служат или се стремат да живеат од Евангелието.

  Ви благодариме Татјана, за вашиот добар пример и силна вера.

 9. Чери сала
  10:29 на 12 јули 2011 година

  Татјана,

  Што прекрасен статија! Служев како сосема нова мисионер во вашата гранка за неколку месеци, во есента на 1998 година Додека јас не се добие можност да знаеш многу добро, јас се восхитуваат на вашето семејство во голема мера. Ви благодариме за вашиот извонреден пример на вера и услуга.

  Чери (Повик) Сала

Оставете Одговор

Оптимизација Напојувано од Платинум оптимизација од Techblissonline