30 јануари 2013 од admin

16 Коментари

Храброст на lisa

Храброст на lisa

Lisa Хансен

На прв поглед

Како композитор и текстописец на "Храброст Nephi е" влијание Лиза Хансен е се чувствува во прелиминарни низ Црквата. Но тоа е нејзината работа како лидер на геј хор во Јута округот кој сега го зазема многу време на Lisa. Како бракот и семејство терапија дипломиран студент на БУМ, Лиза е советник за геј LDS младите и автор на наставната програма за LDS семејствата на геј младите.

Ти си баба и уште ќе се качил вратам на училиште, работат на вашиот доктор по Брак и семејство терапија. Како се одлучивте дека си сакал да се врати на училиште?

Да, имам седум grandkids. Јас отсекогаш сум познат дека сакам да направам нешто за да им помогне на паровите. Односи се чини дека се потешко од било кога да се одржи и работев во адвокатска канцеларија за 20 години, гледајќи односи се распадне, а тоа ми даде уште повеќе мотивација.

Го завршив степен мојата диплома кога имав осум месеци бремена со дете бројот шест. Зедов пауза од училиште до дете бројот седум, мојот најмлад, беше во колеџ. Јас се применуваат за програми господар, но мислам дека тоа требаше малку убедлива да ги споделите училишта се знае дека некој над педесет кои не биле во училиште со векови не можеше да стори степен програма на мајстор. Отидов да БУМ и добив господар во бракот и семејството терапија програма.

Е тоа е тешко да се учат како постар човек?

Учам поинаку отколку што го направив кога бев помлад. Сметам дека е тешко да учат доцна во ноќта, па јас во основа учат цело време. Кога се будам учам малку, и студираат на некои повеќе и ако јас не се сеќавам нешта, велам О, добро, а јас само продолжувам да одам.

Јас имам уште мојот магистерски труд да се доврши пред да можам да ја стартувате програмата д-р. Мојата теза е за ефектот на децата приврзаност кон родителите, особено кога родителите имаат конфликт. Моето истражување покажува дека повеќе во прилог деца се на нивните татковци, толку помалку штетен ефектите кога постои конфликт во брак. Децата имаат тенденција да не се направи добро кога има родителска конфликт, но ако тие имаат многу сврзување и љубов, тие имаат тенденција да не го стори како лошо. Се чини да биде дека татковците кои имаат повеќе заштитно влијание.

За мојот д-р, Јас сум заинтересиран за гледање на жените на мисии и односот на претседателите мисија кон сестра мисионери. Сакам да се види дали постои врска меѓу физичкото и менталното перспектива на жените на мисии и ставовите на претседатели кон сестра мисионери. Некои сестри се направи добро, а некои се со поголема веројатност да се врати дома рано. Некои мисии организира области на сестри и некои сестри се чувствуваат подредени на машки мисионери. Некои ги третираат како еднакви; во Всушност, постојат мисии каде сестра и постар и помогне претседател на мисијата. Сега дека жените можат да служат во помлада возраст, ќе има многу повеќе жени кои служат, која најверојатно ќе се промени некои од претпоставките за жените мисионери, и, најверојатно, ќе влијае на начинот на кој тие се видени од страна на мажите и жените подеднакво. Се сомневам дека ќе видиме корисни промени како ние стануваме се повеќе свесни за ефектите на мисијата сервис на поголема популација на жени.

Можете да дејствува како советник на кампусот Brigham Young универзитетот за геј младите. Што мотивирани да го користите вашиот психологија вештини на овој начин?

Отсекогаш сум чувствувал резонанца, на емпатија, чувство на она што тоа е како да не припаѓаат кога сакате да припаѓаат толку очајно. Се свесни за мојата интензивна психички состојби растат често ме натера да се чувствуваат одвоени од другите луѓе. А потоа психолошки поделба создава лавиринт светот што се протега надвор од денови и минути растат во постојана ликвидација нагоре, завршувајќи чувство суштина несоодветни. Почнав посомневал дека геј и лезбејски членовите на црквата се чувствува на истиот начин.

Тоа само се чини да се направи смисла за мене: дека младите луѓе кои растат во Црквата сакаат она што отсекогаш биле ветени за нив, а тоа е дека чувство на припадност. Ако тие биле верни, тие веќе вети вид на врска и семејство интеракција која води до вечен надеж: план на среќа. Но, се чини дека тој е достапен само за членовите на црквата, ако може да успее да биде исправен. И се чувствувам длабоко за оние млади луѓе кои се обидуваат толку тешко да се биде исправен, а потоа на крајот дојде до разбирање дека тоа не се случува да работат и за нив. Знам за некои кои почнаа со некои геј чувства, тие се најдат начини тие се уште можат да имаат брак кој се вклопува во со евангелието план. И јас не мислам да го одвлекува вниманието од тоа на сите, бидејќи јас сум среќен за оние кои биле во можност да се направи таа работа; Јас сум среќен своите соништа доаѓаат точно. Но јас верувам дека постои значителен број на млади луѓе кои сметаат дека тие не се во можност да го стори тоа со интегритет. А потоа тие се чувствуваат дека тие целосно не може да учествува во она што Црквата учи и понуди, затоа што тие се чувствуваат како одвратно дури и ако тие се одржи целибатот и се верни на она што го верува.

Тоа само се чини да се направи смисла за мене: дека младите луѓе кои растат во Црквата сакаат она што отсекогаш биле ветени за нив, а тоа е дека чувство на припадност.

На кој начин си се почуствувал Господ да ве одведе одредување на оваа патека на помагање на геј LDS младост?

Како и повеќето од нас, геј и лезбејски луѓето ме опкружуваат. Нивната желба за заедницата ме допира. Нивната желба да бидат во заедница со мене е чест. Јас се одвиваа многу млади луѓе во моето соседство пораснат и да се чувствува болка затоа што она што тие имаат да понудат е разрешен поради тоа што беше геј, не се совпаѓаа, страхуваше, и конечно одбиена. Овие се некои од моите омилени луѓе со некои од tenderest души кои, со цел да преживее и да напредува мораше да се движат подалеку од мојата заедница (и фигуративно и буквално). И небото знае, ако секој од нас даде на себе да биде поддршка емотивно и духовно со луѓето знаеме кои се борат да припаѓа, тоа би било голема работа.

Не сум сигурен колку долго пред тоа беше дека сум бил само седат на маса и одеднаш идејата појави во мојот ум, "Зошто да не започнеме хор за геј луѓето во Јута округот?" Нема многу тука за вас да учествуваат во, ако сте геј, без да чувствува како да сте сами одвојување на начин кој може да направи другите да се подигне на веѓа и се сомневате дека значи да се биде во секој друг лик како геј лице. Па јас организираше хор. Мислам дека некои луѓе прават се подигне нивната зачуденост на хорот, но пееме подигнување музика и духовна музика. Мислам дека многу првата песна што ја отпеа беше Водач Ве молиме светлината? И минатото лето ние пееше "Јас сум се обидува да биде како Исус," како и репертоар на други забавни песни. Хорот значи да се биде Uplifting, и во општествен и духовен начин.

Lisa водечки нејзиниот хор

Кажи ми за твојот вклучување во Разбирање исто полова привлечност група на БУМ.

Разбирањето исто полова привлечност група е средба за околу три години, а јас само стана вклучени со неа пред околу две години. Секој може да се вклучат едноставно од страна на присутните на нивните Четврток вечер состаноци. Геј, лезбејки, и поддршка стрејт луѓето се welcome.They не рекламирање на кампусот, но ако се погледне за групи онлајн можете да го најдете, а тоа е целосно поддржан од страна на администрацијата. Целта USGA е да "ја зајакне семејствата и БУМ заедница со обезбедување на место за отворен, почитувана дискусии на тема од ист пол атракција." Оние кои знаат за тоа и да присуствуваат на тоа како да се уверени дека тоа е помагање.

Како дел од работата на мојот господар, јас интерниран во службите на жените Канцеларијата-каде ние најмногу видов жени кои падна во советување и на Сеопфатен клиника, каде што видов и мажите и жените и работеше на бракот и семејните прашања. Како советник на кампусот БУМ, јас советуваа фер број на геј ученици чии кампусот искуства беа направени значително посреќни од знаејќи за USGA група. Јас исто така знам луѓе кои не знаат за тоа и се чувствува тие мораа да ја напуштат кампусот, бидејќи тие не се чувствуваат како тие припаѓале и не можел да најде поддршка на заедницата. Така, тоа е вршење важна, ако неопеаните, услуга.

Геј и лезбејската клиенти сум работел со не листа биде геј или лезбејки како причина тие бараа советување, па ми ги гледа не е резултат на некоја посебна терапевтски задача. Тишина се чини дека сè уште се владеењето на опстанок на многу геј и лезбејски младите луѓе, особено оние кои се обидуваат да се приспособат на директно план на среќа. Но, бидејќи планот на среќа за геј и лезбејски членови чини надвор од дофат во овој живот, тие најверојатно ќе искуство нивоа на депресија и анксиозност, кои се поголеми од пошироката јавност. Ние може да биде поголема веројатност да ги видите во советување ситуации, особено кога тие имаат верба дека ги мотивира да припаѓаат меѓу светиите.

Се геј луѓето ќе советник во можност да најде среќа во Евангелието без да оди во насока на бракот и семејството?

Верувам во иднина дека ќе има бран на геј членови кои се способни да одржат активност. Но, токму сега, штом млади луѓе се чувствуваат тие се геј или имаат овие силни чувства, тие не се welcomingly зборуваше за во одделението амбиент. Јас се уште редовно слушаат тривијализација и понижувачки коментари за хомосексуалците и лезбејките во црквата што ме посрамоти, вклучувајќи го и "Адам и Ева, не Адам и Стив" шега толку често се прашувам дали некои деца мислат дека тоа е писание. Да сфатат дека имаат хомосексуални чувства и дека не се навистина сакаше и ценет е тешка ред да мотика. Да се ​​најде некој вид на среќа, тие треба да се негира дел од себе-црква или сексуалност и тоа е тешко за ментално здравје. Оние кои верно ја посетуваат но се чувствувам стигмата на црквата може да бидат самите отворање на анксиозност и депресија, освен ако тие имаат огромна поддршка.

Оние кои верно ја посетуваат но се чувствувам стигмата на црквата може да бидат самите отворање на анксиозност и депресија, освен ако тие имаат огромна поддршка.

Што да правам во советување со геј и лезбејски млади луѓе? Водечки принцип е дека јас ги охрабри да дознаете она што Бог сака од нив да направат. Јас да ги поттикне да се погледне на последиците (внатрешни и надворешни) на нивниот избор, и прашуваат како тие се чувствуваат за нив. Избор да се најдат нови делови од себе во духовна заедница со договори и вечна ветувања, додека оставајќи ги другите делови на стар само зад себе, може да се ослободи и зајакнување, но исто така може да бидат катастрофални. Избор да ја напушти старата духовни делови од себе зад да дојдат во нова духовност може да се движат луѓето во различни насоки.

На БУМ, можам да користам однос на млад човек со Бога како светилник кон вид на живот најдобро само повеќето соништа на млад човек од: животот на поврзување и услуги и заедницата. Што ги презела различни патеки за различни клиенти. Нема лесни одговори.

Lisa во дипломирањето згрижувачко ќерка

Во моментов, во Црквата, Тај Менсфилд е најдобар пример имаме на некој кој има искуство хомосексуалец чувства и е оженет и кој најде место на мир со ова. Тој работи со организацијата Северна ѕвезда, организација за поддршка за LDS поединци и семејства со ист пол атракција, за да добиете информации за оние кои може да се следат неговите стапки и да се најде одреден успех. Тој има нова книга надвор, една компилација на есеи кои се наменети да им помогнат на луѓето во таа ситуација. Тоа е објавен од страна на Deseret Книга и повика војсис на надеж. Неговата прва книга е во тивка очај. И двете книги понуди голема доза на надеж.

Како гледате на семејствата на геј работат заедно за да ги поддржи?

Како дел од мојата работа во БУМ, јас создаде семејство група за поддршка програма. Но, досега, сме имале нема купувачи. Ние advertized на БУМ и преку различни од акциите на претседателства. Јас сум Сомневајќи се дека ова е доволно приватни и доволно што семејствата не сакаат да зборуваат отворено за тоа што се случува со нивните деца и како тие се чувствуваат во врска со тоа, особено со странци тендер.

Семејства се таму каде што ние треба да направите најмногу работа. Голем број од родителите се уште верувам дека може да се поттикне вашата homosexually тенденција детето да биде повеќе хетеросексуално привлечени од ангажирање во одредени однесувања. Тие велат дека работите како: "Не се дружам со вашиот геј пријатели. Не истражување се биде геј на интернет. "Семејството прифаќање проект во Сан Франциско Универзитетот објави на лонгитудинална студија која покажа дека геј и лезбејски младите чии родители се обидоа да го направат тоа, всушност, се чувствува отфрлен од своите родители, и тој вид на одбивање имаше значителен и мерливи ефект врз нивното самоубиство и депресија стапки и веројатноста од употреба на дрога. Однесувања кои некои родители сметаат дека ќе им помогне на своите деца да завршат зголемување на ризикот од страшно резултати. Се надевам дека на крајот дека семејствата се вклучи во групата програма за поддршка на семејствата.

Ако би можеле да сугерираат било помага за семејствата, што би биле тие?

Постојат две добри организации, PFLAG (родители, семејства и пријатели на лезбејките и хомосексуалците), а потоа постои LDS Семејство стипендија, на LDS организација за поддршка на семејства кои имаат геј. На удар на двете програми е да се сака и не го одбие вашето дете, што секако ќе придонесе за намалување на стапката на самоубиства.

Треба да има поголема љубов и прифаќање во рамките на нашите одделение семејства, исто така. Знам дека на семејствата кои ги избрале да се прифати, а сепак оди во црква се уште е болно искуство за нив и за нивните деца, зголемување на авто-омраза на детето. Тоа е заедничко искуство за децата да се каже, "Тоа е или самоубиство или јас ќе треба да се откажат од одење в црква, јас сум толку гаден кон Господа тие сакаат мене да веруваат дека внатре"

Лиза и нејзиниот сопруг

Е оваа тема се обрати во наставна програма која ви помогна произведува?

Што се случува на црквата и искуства на младите во црквата се важен дискусија во наставната програма. Млади луѓе кои веруваат дека нивните семејства да ги разберат и да ги бранат нив се со поголема веројатност да се задржи одење в црква. Но семејства се обидуваат да се процесира нови информации за нивното дете против позадина на оценувачки и не-прифаќање општество. Обидувајќи се да ги гледам работите од гледна точка на детето на гледање може да биде тешко бидејќи сме толку навикнати да гледаат хомосексуалноста од гледна точка на тоа што храмот достоен луѓе. Надеж-тоа секој активен LDS родител е во секој бебе благослов-е дека детето оди во храмот некој ден. И ако вашето дете е геј, таа цел се чини се изложени на ризик.

Кои се вашите реакции на нов веб-сајт на Црквата, mormonsandgays.com?

Јас сум воодушевен пред сите дека официјален зборува за оваа тема се однесува на луѓе како лезбејките и хомосексуалците, а не само луѓето кои страдаат од ист пол атракција. Термините "геј" и "лезбејка" се поврзани со помалку депресија и анксиозност. Јас сум исто така воодушевен дека веб-сајтот го прави предмет помалку табу тема за отворена дискусија. Можеби ние може да се движи дискусијата од основните домени на канцеларијата на владиката и аглите на MEETINGHOUSE и во помош општество, кворум и млади мажи и средби на жената. Ние треба да се поздравува и ги вреднуваме нашите геј и лезбејски браќа и сестри, и мислам дека на веб-сајтот им помага на нас да почнат да го направите тоа. Исто така се надевам за многу повеќе разбирање отколку што е во моментов на располагање, дури и на веб-сајтот. Менталното здравје на нашата геј и лезбејски младите е во наша моќ да се направи нешто околу. Ние може да го намали самоубиства кои ги мачат оваа популација.

Млади луѓе кои веруваат дека нивните семејства да ги разберат и да ги бранат нив се со поголема веројатност да се задржи одење в црква.

Кажи ми уште еден интересен придонес сте ги направиле.

Па, сестра ми ми кажа морав да го делат тоа во ова интервју: Мојот сопруг и јас го напишав основните песна, "Храброст Nephi е" - "Јас ќе одам, јас ќе се ..." Ние напиша музика и текст заедно. Тој свиреше пијано многу додека децата биле растат. Ако тато мисли се музички е кул, а потоа децата изгледа да се вклучат во тоа почесто. Двете моето искуство и мојот академски истражувања ме прикажани деца се со поголема веројатност да мислат дека е прекрасно кога тато е вмешан.

На прв поглед

Lisa Tensmeyer Хансен


Локација: Payson, UT

Возраст: 54

Оженет 35 години да Wilford (Бил) Хансен

Деца: 1) Мајк, 34; 2) BJ, 32; 3) Амелија, 30; 4) Меги, 27; 5) Мелани, 25; 6) nels, 22; 7) Рејчел, 20; 8) FE Студентски Серена, 32; 9) FE Студентски Чу Човекот-Ши; 21; 10) Фостер ќерка Meisha, 18; 7 внуци

Професија: ПРАВНА секретар; Д-р кандидат, БУМ Брак и семејство терапија

Училишта каде учат: MS БУМ, 2012, Брак и семејство терапија; БС БУМ, 1990 (бремена
со детска # 6 на дипломирање); Широк Бран средно училиште во Индијанаполис (каде економист Дејвид
Летерман се уште е легендарна по некои активности кои, всушност, се случило и некои кои се сигурно
гласини)

Јазици кои говорите дома: Англиски

Омилена Химна: "Господи, доаѓаме пред тебе сега" (химни # 162)

Сподели ја оваа статија:

16 Коментари

 1. Erin
  21:07 на 30 јануари, 2013 година

  Ви благодариме за оваа прекрасна интервју. Мило ми е што оваа тема е повеќе отворена, особено во рамките на Црквата, бидејќи дури и за оние од нас кои не се геј / лезбејка, тоа е тешко да се помират што, Мај случаи, е очигледен генетичка компонента со она што евангелието учи. Се согласувам-ние треба да се повлече на тема од аглите и во светлината.

  Сакаме Nephi е храброст песна во нашата куќа; ќерка ми во пет знаеше сите стихови. Таа го сака и го прави некоја рака предлог со тоа како добро.

  На тема сестри во мисии, Јас би сакал да разговарате повеќе со авторот за тоа. Имав многу добро искуство како сестра мисионерска во Бразил.

 2. Deila
  21:44 на 30 јануари, 2013 година

  Од интервјуто продуцент: Го сакам времето го поминав во интервјуирање Лиза и да се запознаеш со инспиративна ќерка на Бога. Таа е светилник на светлина и надеж за многумина - таа е само одличен пример за тоа што можеме да направиме со нашиот живот на земјата. Јас дури и реши да се врати да се добие ми мајстори во 57-годишна возраст. Благодарение Лиза за сите што го правите.

 3. Никол
  09:59 на 30 јануари, 2013 година

  Ви благодариме за сите што го правите Лиза! Ни требаат повеќе луѓе како вас во црква!

 4. Anna
  07:58 на 31 јануари 2013

  Го најдов ова интервју, така интересни и корисни. Те благослови Лиза за вашата работа, мислам дека тоа е толку важно.

 5. Krisanne
  03:51 на 31 јануари 2013

  Те благослови, да те благослови, да те благослови. Вашиот сочувство и интелигенција се Бог испрати на овие геј и лезбејски младите и нивните сојузници (тоа сум јас!).

 6. Кетрин Skaggs
  21:29 на 3 Февруари, 2013 година

  Ова е како една прекрасна интервју. Би сакал Лиза се најдобро во нејзината работа со овие прекрасни геј и лезбејски млади, во рамките на LDS заедница; така што е потребно.

 7. Lisa Хансен
  22:21 на 3 Февруари 2013

  Јас треба да се направи важен појаснување. Хорот Фото вклучени погоре е од Payson Граѓански коралски, каде што јас сум помошник директор, а не хор Јута округот во машка споменати во интервјуто. Ви благодариме за вашиот вид коментари!

 8. Дежа
  05:10 на 4 февруари, 2013

  Ви благодарам, Лиза. Што прекрасен идеја за хор. И што е убава душа имаш.

 9. Лиза Тарнер
  12:49 на 4 февруари 2013

  Голема интервјуто! Уживав во читањето повеќе за вашата работа, Лиза. Се надевам да се слушне на хорот пее еден ден!

 10. Sheila
  12:09 на 5 февруари 2013 година

  Прекрасна интервјуто! Бев воодушевен да прочитате за талентирани и љубовен Лиза. Ви благодарам, Лиза!

  (Веб адресата на ресурсот што беше дискутирано погоре е: http://www.mormonsandgays.org/ )

 11. Мормонска Жените проектот | "Храброст Лиза": Интервју со Lisa Хансен | поларната светлина
  17:12 на 17 февруари 2013

  [...] Мормонска Жените проект интервјуирани Лиза Хансен, композитор и текстописец на примарна химна "Храброст Nephi" и БУМ докторант во [...]

 12. Џон Tensmeyer
  07:05 на 17 Март 2013 година

  Што е голема жена. Посакувам да сум имал сестра како тебе. Чекај, јас не! Love you sis.

 13. Мормоните и хомосексуалците
  21:01 на 26 МАРТ 2013

  [...] Прочитај моето интервју на Лиза Хансен [...]

 14. Мајк Хансен
  08:14 на 5 април, 2013

  Тоа е мајка ми! По нејзината страст и прави неверојатна работа (како и обично)! Таа дефинитивно е инструментална во Господа раце спасување животи. Му се восхитувам на она што таа го прави и видовме од прва рака нејзината храбра напори во дојдеме до оние кои имаат потреба. Таа е одличен пример!

 15. Kathy Coppersmith
  12:26 на 13 мај 2013

  Што е прекрасна личност и да сте! Ќе го оствари големи нешта и тоа е освежувачки да се слушне за помош ќе се даваат на геј и лезбејски светци. Како мајка на геј син, јас лично знам стигмата која е поврзана со овој меѓу мормоните. Тоа е толку лошо разбрани и така многу лошо се справила! Ако можеме да работиме заедно за да се донесе за разбирање и знаење за оваа најтешките тема-можеби и ние може да го промени негативни чувства и донесе повеќе љубов и прифаќање на овие слатки и прекрасни светители! Ви благодариме за сите да направите!

 16. Маргарет К Dove
  12:29 на 8 август 2013

  Каде црквата стои:
  "Искуството од ист пол атракција е сложен реалност за многу луѓе. Атракција сама по себе не е грев, но делува на тоа. Иако поединци не изберете да имаат такви атракции, тие не изберете како да се одговори на нив. Со љубов и разбирање, Црквата достигне до сите Божји деца, вклучувајќи го и нашиот геј и лезбејски браќа и сестри. "

  Јас сум задоволен со дијалог, но мојата фрустрација со Црквата останува страстен. Поединци не одговара на атракции, и јас сум благодарен за ова признание, но ако поединци постапи по нивните атракции, тие не се дадени целосно учество во рамките на нивните црковна заедница. Ако сите ние сме Божји деца, ми се чини дека сите негови креации треба да бидат застапени подеднакво.

Остави Одговори

Оптимизација Напојувано од Платинум оптимизација од Techblissonline