22 shkurt 2012 nga admin

8 Komente

"Vetëm Shkoni për një vit dhe Shiko"

"Vetëm Shkoni për një vit dhe Shiko"

Janet Hirano

Në një vështrim

Janet Hirano u transferua në Japoni në 20-tat e saj për të mësuar gjuhën angleze për një vit dhe përfundoi duke qëndruar për 50. Ajo u martua dhe ngriti një familje, tejkalimin e pengesave të tilla si të mësuarit e një gjuhe të re, në zhgënjim fillestar nga familja e burrit të saj, dhe fëmijët e saj të qëndrueshme ngacmim për duke qenë "të huajt." Janet tregon rëndësinë e Kishës për të kaluar në vendin e saj të adoptuar, si angazhim dhe një ndjenjë e humorit kanë ndihmuar të saj të lundrojnë në ujrat e kulturore, dhe që në disa mënyra, ajo është tani më shumë japoneze se amerikan.

Cilat ishin rrethanat që ju çuan për të shkuar në Japoni fillimisht?

Babai im ka punuar për Bashkimi Paqësor hekurudhore, kështu që jam rritur pak këtu dhe atje në Idaho, Washington, dhe Utah. I diplomuar nga BYU, mësoi shkollë për një çift vjet, dhe më pas shkoi në një mision në Francë 1957-1959. Kur u ktheva, unë ndjeva mjaft i pazgjidhur. Unë kisha këmbët itchy, ju mund të thoni. Pra, me një tjetër misionar femër kthyer, kam aplikuar për të mësuar me shkollat ​​ushtarake amerikane. Në aplikimin ajo pyeti se ku unë do të doja të shkoj, dhe i thashë: "Anglia, Gjermania Perëndimore, apo Turqia." Por ata u përgjigjën: "Ne kemi një hapsirë në Japoni-do të ju pëlqen për të pranuar atë?" Unë nuk ishte i të interesuar në të gjitha, sepse unë nuk e di asgjë për Japoni. Por, nëna ime tha, "Pse nuk shkoni për një vit dhe vetëm shikoni?" Nëse nëna ime nuk e kishte inkurajuar mua, unë ndoshta nuk do të kishte shkuar. Unë shkova në Japoni në vitin 1961, kur unë isha afër 30 vjeç. Ka qenë pikërisht 50 vjeç këtë vit (2011).

Ju ardhur jo shumë kohë pas Luftës së Dytë Botërore. Cilat ishin ndjenjat tuaja ndaj japoneze dhe ajo ishte ndjenja ndaj amerikanëve kur keni ardhur?

Unë nuk kishte ndjenja kritike dhe gjeti se shumica e njerëzve japoneze janë shumë të pranuar e amerikanëve. Disa njerëz të moshuar ishin më pak, por njerëzit e rinj, deri në atë kohë, ishin duke shkuar në universitet dhe kishte një opinion më të gjerë për jetën.

Cilat ishin jetesës tuaj dhe marrëveshjet e mësimdhënies si?

Në fund të luftës, ka pasur një marrëveshje të përbashkët të sigurisë bëhet midis Japonisë dhe Shteteve të Bashkuara. Disa forca ushtarake amerikane qëndruan në Japoni dhe ndërtuar Forcat Ajrore, ushtrisë, dhe bazave detare. Në ato reparte ishin shkolla për fëmijët ushtarake amerikane. Kam jetuar në Tokio në një zonë të strehimit ushtarake se Qeveria Amerikane kishte marrë menjëherë pas luftës. Dega ushtarake Amerikane e Kishës u takuan në të njëjtën zonë të strehimit, por shkolla ishte një distancë larg, kështu që ne të kapur autobusin për të arritur atje. Detyra ime ishte për të mësuar notat e tretë dhe të katërt në shkolla të Ushtrisë / Forcave Ajrore. I gëzuar atë shumë e shumë dhe ka gjetur se fëmijët, ndoshta për shkak të disiplinës ushtarake, u soll shumë mirë, e lehtë për të mësuar, dhe pranimin e mësuesit e tyre. Por për shkak se ajo ishte vetëm si të jesh në një shkollë amerikane, ajo nuk kërkonte njohuri të gjuhës japoneze apo shoqërisë.
Kur kam parë mori atje, unë po mësonte në shkollën amerikane dhe jetojnë në strehim ushtarake amerikane. Unë nuk kishte asnjë kontakt me popullin japonez, dhe që bothered mua. Kam menduar, "Çfarë jam unë këtu për? Si edhe unë mund të kishte qëndruar në SHBA "Unë fillova të marrë jashtë dhe të eksplorojnë, së bashku me tre të tjerë LDS vajzave që jetonin në të njëjtin konvikt. Në atë kohë, nuk kishte shumë trafik. Pra, katër prej nesh blerë një makinë të vjetër nga një njeri ushtarak dhe kemi përdorur për të përzënë rreth dhe të shohim gjërat. Në atë kohë ajo ishte mjaft afër në fund të luftës se ne nuk kemi probleme me trafikun. Por unë ende nuk e kishte takuar me të vërtetë shumë e shumë njerëz ende.

Si e keni takuar burrin?

Arrita në Japoni në gusht, e takoi atë diku në shtator. Nuk ishte një vend i shenjtë Shinto jo shumë larg nga konviktin tonë që shpesh mbajtur festivale. Një ditë kam dëgjuar muzikë që vijnë nga e shenjtë. Ishte një festival vjeshtë, dhe kam kërkuar për të marrë nga konvikt për të parë se çfarë po ndodhte. Siç isha duke ecur së bashku, një i ri erdhi dhe e pyeti nëse ai mund të flasin anglisht me mua. Ne folëm për një kohë dhe pastaj kam vazhduar në. Unë kam qenë duke shkuar për të kthyer një tjetër mënyrë, por unë kisha frikë unë do të merrni humbur, kështu që unë u nis rrugën kam ardhur, dhe ai ishte ende aty. Biseduam përsëri dhe ai e pyeti nëse unë do të mësuar atij gjuhën angleze. Kjo është se si kam marrë të dini atë. Miq-e Mia tre LDS tjera vajza-dhe kam mësuar anglisht tek ai dhe miqtë e tij. Në këmbim, ata na mësoi diçka për kulturën japoneze.

Katsuya (burri im) kishte qenë i interesuar për të mësuar gjuhën angleze që nga shkolla e vogël të lartë. Ai kishte pasur një mësues shumë entuziast dhe i kishin thënë, ndërsa ai ishte në universitet, "Nëse ju doni të përmirësuar gjuhën angleze tuaj, të përpiqet për të folur për anglisht-folëse njerëzit." Pra, ne u tha se ne mori pjesë në një kishë ku të gjithë e flet anglishten, dhe në qoftë se ata do të donte më shumë mundësi që të flasin anglisht, ata ishin të mirëpritur për të ardhur. Ky ishte prezantimi i tij i parë në Kishë. Ne kishim disa familje të mrekullueshme të LDS-ushtarake, dhe ata ishin një ndikim të madh në të. Ai tha se ndjeu se nëse Kisha prodhuar familje të mirë si kjo atëherë nuk duhet të jetë diçka e mirë për këtë. Ai u pagëzua rreth dy vjet më vonë.

Si e progresit rrotull juaj?

Miqësia jonë e vazhdueshme, dhe kemi filluar ndjenja pak më të fortë për njëri-tjetrin. Unë u kthye në shtëpi në SHBA për një pushim veror, por vazhdoi duke punuar në Japoni dhe kishte një shumë të përvojave interesante. Një tjetër verë kam udhëtuar në një zonë të ndryshme të Japonisë për të mësuar një seminar për mësimdhënësit e gjuhës angleze japoneze. Ne nuk ishin të martuar deri sa gati katër vjet pas jemi takuar. Një pjesë e problemit është që ne të shqetësuar shumë për të ardhmen. Nëse do të kishte fëmijë, do të ishte e vështirë për ta për shkak të ynë të qenë një çift i përzier garë?

Cilat ishin reagimet e familjeve tuaj për këtë ndeshje?

Familja ime nuk ishte kundër saj. Nëna ime nuk ishte e lumtur për mua që jetojnë në Japoni dhe duke qenë kaq larg, por ajo mendonte se për aq kohë sa ai ishte anëtar i denjë Kisha dhe ne u martuar në tempull, atëherë ajo mund të trajtojë atë. Babai im e kishte kaluar tashmë larg dhe motrat e mia kurrë nuk ka thënë asgjë në veçanti në lidhje me të. Familja e tij ishte shumë kundër tij. Kur prindërit e tij kuptova se ai ishte i interesuar në një amerikan i cili ishte pak më i vjetër se ai, dhe të cilin ata konsiderohen të meta, ata ishin me të vërtetë të mërzitur. Duke qenë të hendikepuar në Japoni ishte shumë negative në atë kohë (Shënim i redaktorit: Janet kishte poliomelitin si një fëmijë dhe ecën me një butë shumë të vogël). Nëna e tij shkuan për të kompanisë ku ai ishte duke punuar për të kërkuar shefit të tij për të të treguar Katsuya mos martohet "atë vajzë." Buddhist ajo është, por ajo madje shkoi në një ministër lokal të krishterë dhe e pyeti për të folur për Katsuya. Ishte e vështirë për të që të shkojë në kundërshtim me dëshirën e nënës së tij. Në një moment ne kemi vendosur, "Le të lë," dhe unë ndjeva lloj lirohet. Ndjeva si unë mund vetëm të shkoj në shtëpi dhe të harrojmë të gjithë atë. Por pastaj ne kemi menduar për atë përsëri, dhe ajo nuk ndjehen të drejtë.

Kur isha në shtëpi verë para se ne u martuar, kam kërkuar për të folur me dikë se si Kisha ndjeu për gjendjen tonë. Unë nuk mund të kujtohet se si, por unë ka ndodhur për të parë Plaku Gordon B. Hinkli. Unë shkova në zyrën e tij dhe bisedoi me të në lidhje me të. Ai më tha, "Kisha nuk është kundër martesave ndërkombëtare ose interracial." Por ai tha gjithashtu se është shumë e vështirë për të asimiluar në një kulturë që është krejtësisht e ndryshme nga mesi juaj. Ne fund u vendosën poshtë dhe të vendosur të martohen. Kjo ishte në vitin 1965, pak para ekskursionit të parë të grupit nga Japonia në tempull Hawaiian. Gjithkush ka punuar, mbajtur fundraisers, dhe ruajtur, dhe ne ishim në gjendje për të shkuar në tempull dhe për të marrë mbyllur. Ne tashmë ishte i martuar në mënyrë të civilizuar, jo me një ceremoni apo ndonjë gjë. Ne kishte shkuar në Ambasadën Amerikane dhe kishte nënshkruar të gjitha gazetat tona dhe të regjistruar në zyrën lokale të qytetit. Por ne nuk u ndjeva ne ishim të martuar me të vërtetë dhe nuk fillojnë një jetë të martuar deri sa kemi shkuar në tempull. Pas martese, dhe shpesh që atëherë, ne kemi vendosur që ai kishte për qëllim që ne duhet të martuar. Ne mendonte se Fryma na udhëzoi në këtë.

Vite më vonë, kur kemi jetuar në Hokkaidō dhe Katsuya ishte në presidencën e misionit, Plaku Hinkli erdhi për të vizituar dhe ne kishim darkë në shtëpinë e misionit. Unë i thashë, "Kam biseduar me ju në lidhje me këtë një kohë të gjatë më parë dhe u martuam gjithsesi." Ai më pyeti: "A jeni i lumtur? A jeni aktiv në Kishë? Po bëjnë fëmijët tuaj mirë? E pra, kjo është në rregull, atëherë. "

Në atë pikë e pranoi familja e tij ju?

Në fillim, prindërit e tij nuk do të ketë asgjë të bëjë me mua dhe kam menduar, "E pra në qoftë se unë nuk mund të shkojnë dhe të shohin ato, atëherë Katsuya nuk mund të shkojnë dhe të shohin ato." Por unë u pendua dhe mendonin se ai duhet të mbajë deri një marrëdhënie të mira me familjen e tij. Kur vajza jonë Sanae lindi, nëna e tij erdhi për të parë fëmijën. Kjo ishte e gjitha e drejtë që ata të na vizitoni, por ata ende nuk ishin të gatshëm për të ftuar mua për të vizituar ato. Ata jetonin në një qytet të vogël dy orë larg nga Tokio dhe ata nuk donin që unë të vij atje, sepse ata nuk e dinë se çfarë do të thonë fqinjët. Unë mendoj se kjo ishte pjesërisht rezultat i luftës, por edhe për shkak se në atë kohë martesat me shkuesi ishin ende të zakonshme. Të gjithë vëllezërit e tij kishin martesat e rregulluara, kështu që ndoshta fakti që ishte e jona nuk ishte e vështirë për ta.

Pasi familja e tij në fund mori rreth për të pranuar mua, ribashkim i parë i madh i familjes ne mori pjesë ishte kur Sanae ishte rreth gjashtë apo shtatë. Ajo nuk u mbajt në qytetin e tyre, por të gjithë vëllezërit dhe motrat e tij dhe familjet e tyre erdhën. Unë kam qenë shumë i kënaqur për të shkuar, edhe pse ata ende nuk më pritët në shtëpitë e tyre. Motra ime binjake erdhi në Japoni për të na vizitoni pas nëna e burrit tim vdiq. Katsuya e pyeti babanë e tij nëse ai mund të na sjellë për të vizituar atë në vendlindjen e tij, dhe babai i tij tha po. Kjo ishte hera e parë që unë do të qenë atje që nga viti ne u martuar. Ati Hirano ishte shumë e mirë për fëmijët tanë dhe që ishte shumë e veçantë për mua. Që atëherë, vëllezërit dhe motrat e tij kanë qenë të gjithë shumë miqësore.

Pas martese, dhe shpesh që atëherë, ne kemi vendosur që ai kishte për qëllim që ne duhet të martuar. Ne mendonte se Fryma na udhëzoi në këtë.

Si ishte kalimi juaj për kulturën japoneze dhe jetën e përditshme?

Po të mos kishte qenë për Kishën, do të kishte qenë shumë më e vështirë. Kudo që të shkoni, Kisha është atje dhe besimi është i njëjtë, kështu që anëtarët e Kishës kanë qenë gjithmonë shumë e dobishme. Një grua zakonisht ka mbështetjen e vetë sistemin e saj të familjes një herë ajo martohet, por unë kam qenë lloj të mi. Një shumë e gatimit japoneze që kam mësuar në fillim, kam mësuar në Shoqatën e Ndihmës. Unë gjithashtu kam pasur shumë përgjegjësi Kishës. Ndonjëherë, për shkak të punës së tij, burri im ishte vetëm në shtëpi gjatë natës dy javë jashtë muajit. Kështu që unë u bë i zënë me përshtatjen, rritjen e fëmijëve, duke u kujdesur për gjërat e shkollës, dhe kështu me radhë. Ka një fjalë në japonisht, nonki. Nonki do të thotë për të pranuar vetëm gjërat ashtu si janë. Nëse diçka erdhi së bashku që duhej bërë, atëherë ju vetëm e bëri atë. Unë mendoj se kam qenë lloj nonki. Disa nga miqtë e mi japoneze thonë, "Motra Hirano, që ishte shumë e vështirë për ju, nuk ishte ajo?" I çastit, unë nuk të vërtetë mendoj se ishte e vështirë. Kjo është pjesë e angazhimit kur ju merrni martuar dhe ju vendosni ju do të jeni për të jetuar diku. Kjo është ajo që ju bëni.

Ne gjithashtu kishte fqinjë të mirë dhe unë kam bërë miq kudo që kemi jetuar. Unë rregullisht marrë kërkesa për të mësuar gjuhën angleze për fëmijët e fqinjëve dhe bëri që shumë deri në Hokkaidō dhe Osaka. Fëmijët e fqinjëve tanë edhe erdhi në Fillore me fëmijët tanë. Unë e kam mësuar pothuajse gjithmonë anglisht në shtëpinë tonë. Ne kemi ngritur një rreth anglisht dhe kam mësuar atë grup për vite dhe ata nuk u bënë vetëm studentët, por miqtë më të mirë. Ata ende më quajnë mësues dhe ne të marrë së bashku dy ose tri herë në vit. I really gëzojnë njerëzit japoneze.

Si e keni mësuar japoneze?

Unë nuk të vërtetë të studiuar, edhe pse unë duhet të ketë. Kryesisht nga vetëm duke dëgjuar dhe duke folur, dhe fjalori gradualisht erdhi. Në ato vitet e para, një gjë e vështirë për mua ishte duke u përgjigjur në telefon. Unë nuk doja të përgjigjem në telefon, sepse në qoftë se unë nuk e kuptojnë se çfarë dikush ishte duke u përpjekur për të më thoni, unë u mërzitur.

Plani im fillestar ishte që kur fëmijët filluan shkollën, unë do të të mësojnë leximin dhe shkrimin e së bashku me ta. Në fillore, fëmijët mësojnë 1.200 karaktere Kanji dhe çdo një nga ato personazhet ka një ose dy mënyra të ndryshme për të lexuar atë. Por unë kam zënë, dhe kjo nuk punojnë jashtë në këtë mënyrë. Kur fëmijët u sëmurë, kur ata ishin pak, burri im ishte duke punuar, kështu që unë kam për të kujdeset për çdo gjë në lidhje me kujdesin e tyre, dhe unë shpejt mësuar gjëra të tilla si se. Në këtë pikë unë nuk kam ndonjë problem që flet dhe unë mund të bëjë një shumë të leximit. Herë në një kohë të gjej një karakter kanji që unë nuk e di. Tani kam lexuar libër mësimi Shoqatës së Ndihmës në japonisht, dhe këtë vit unë jam duke lexuar Dhjatën e Re në japonisht dhe anglisht. Por në qoftë se unë dua të marr një libër për të lexuar për relaksim, unë do të më shumë gjasa të zgjedhin diçka në gjuhën angleze.

Çfarë gjuhë e flisni në shtëpi kur fëmijët tuaj janë duke u rritur?

Kur ne së pari u martua dhe fëmijët erdhi së bashku, u pranua vetëm se ne do të jetojmë në Japoni, në mënyrë Katsuya donte që fëmijët të dinë pus japoneze. Por pastaj mendova, "Kisha është japoneze, shkolla është japoneze, dhe lagje është japoneze." Kështu që unë filloi duke folur në gjuhën angleze mjaft. Një herë kemi bërë një rregull të vogël që e hëna ishte ditë angleze, e martë ishte dita japoneze, dhe kështu me radhë. Por kjo nuk ka punuar shumë mirë, sepse unë do të flas në gjuhën angleze dhe ata do të më përgjigjesh në japonisht.

Hera e parë që ata me të vërtetë u interesuar për të mësuar gjuhën angleze ishte kur kemi bërë një udhëtim në Utah për të vizituar familjen time. Që ne nuk e vizitoi Amerikën shpesh, Sanae ishte njëmbëdhjetë deri në atë kohë dhe djali ynë Takuya ishte tetë. Ata gjetën se ata mund të kuptojnë se çfarë u tha atyre, por ata nuk mund të përgjigjeshin, e cila frustruar ata. Pastaj interesi i tyre në gjuhën angleze është rritur.

Çfarë ishte ajo si të lundrimit dallimet kulturore në martesë?

Ka pasur dallime, si çdo çift ka. Është në këtë mënyrë edhe në qoftë se martohesh me dikë nga të njëjtin qytet. Ndonjëherë kemi pasur mosmarrëveshje për shkak se burri im mendonte se diçka duhet bërë në një mënyrë dhe nuk është përdorur për të bërë atë në këtë mënyrë. Ndoshta kjo ishte pak më e vështirë rritjen e fëmijëve në fillim, për shkak se i ati i tij kishte qenë shumë i rreptë. Një kohë kam qenë larg për një vizitë Kishës dhe u kthye për të gjetur Sanae kishte derdhur diçka në dysheme. Katsuya mori çmendur dhe të tjerë i ranë saj, dhe ne duhet të flasim për këtë. Unë i thashë, "Në Kishë ne nuk e bëjmë këtë. Ka mënyra më të mirë. "Asnjëherë nuk ka pasur ndonjë problem pas kësaj. Fëmijët gjithmonë mendonin se babai i tyre ishte i rreptë, por ai ishte edhe udhërrëfyes i tyre shpirtëror.

Janë fëmijët tuaj të trajtuar çdo mënyrë të ndryshme për shkak se nëna e tyre ishte amerikan?

Ata kishin disa lufton. Termi zhargon për "huaj" është gaijin. Sanae filluar klasën e parë në Hokkaidō dhe deri atëherë kishim jetuar atje për një kohë, kështu që shumica e njerëzve janë përdorur për të parë na. Por herë pas here si kemi ecur përgjatë rrugës dhe disa fëmijë do të na thoshte, "Gaijin, gaijin!" Për të argëtohen, ne do të shohim përreth dhe të thonë, "Oh, ku janë?"

Unë gjithmonë u përpoq të jetë aktiv në PTA, sepse unë i realizuar artistikisht në qoftë se kam ardhur në takime dhe kështu me radhë, atëherë fëmijët e tjerë do ta pranojë faktin që unë ishte vetëm si nënat e tjera. Unë kisha një përvojë qesharake kur një nënë erdhi tek unë dhe tha excitedly, "unë kam qenë kaq të shqetësuar që u njohëm. Ju jeni i huaji i parë që unë kam parë personalisht! "Dhe kjo bisedë u ndodh në japonisht. Gruaja dhe unë më vonë u bënë miq shumë të mirë.


Ishte më e vështirë kur ne u zhvendos deri në Osaka. Ditë ne të regjistruar fëmijët tanë në shkollë, fëmijët e tjerë u mblodhën rreth Takuya sepse këtu ishte dikush e çuditshme. Ai duroi disa ngacmim të tjera dhe kurrë nuk thirri jashtë shtëpisë, por disa herë ai erdhi në shtëpi nga shkolla dhe ia plas të qarë. Nëse fëmijët janë zgjedhur në, unë do të pyes nëse ata donin mua për të biseduar me mësuesin e tyre. Ata gjithmonë të kërkuar për të trajtuar atë vetë, dhe ata e bënë. Edhe pse fëmijët e mi ishin pjesë japoneze, disa ende i pa si të huaj. Mësuesit e shqetësuar në fillim, kur ne e mori fëmijët në shkollë, por pastaj kuptova fëmijët foli Japanese ashtu si kushdo tjetër, mësuesit ishin mirë.

A ka pasur vlera apo tipare qe ndjerë e rëndësishme që të fut në fëmijët tuaj?

Si me shumicën e prindërve, kam kërkuar që ata të jenë të fortë, sepse ata duhet të jenë. Unë gjithashtu donte që ata të jenë të pavarura, të mendojnë për veten e tyre, dhe që të kenë besim në mësimet e ungjillit. Jo vetëm për të marrë pjesë në kishë, por të jetë aktiv. Kur ne u zhvendos në Kamagaya (vetëm jashtë Tokios), kishte vetëm një degë. Sanae ishte e vetmja grua e re dhe ata kishin për të thirrur një udhëheqës për të. Kështu që për një kohë të gjatë, ajo ishte vetëm një për një. Tani disa vajza nuk duan të shkojnë në kishë, sepse ata nuk kanë një mik. Unë nuk dua që fëmijët e mi të jetë si kjo. Ata shkuan në kishë, sepse ky ishte vendi që Ati Qiellor donte që ata të jenë. Kur Takuya ishte në shkollë të vogël të lartë tha: "Ndoshta unë do të jetë joaktiv." Por ai kurrë nuk e bëri atë. Një herë tjetër Sanae më tha ajo ishte sëmurë, kështu që ajo qëndroi në shtëpi, ndërsa ne shkuam në kishë. Ajo tha më pas se ajo nuk ishte e sëmurë; ajo vetëm nuk ndjehen si duke shkuar në kishë. Por ajo u kështu i vetmuar në shtëpi duke qenë të gjitha me veten që ky ishte fundi i se. Kur Takuya ishte në shkollë të mesme, disa nga fëmijët do të shkonin dhe të ketë parti të pijshëm pas shkollës. Ai kurrë nuk shkoi, ai gjithmonë u kthye në shtëpi. E pyeta një herë: "A nuk keni ndonjëherë merrni rebele ose të ndjehen rebel për ndonjë gjë?" Unë me të vërtetë vlerësuar atë kur ai tha, "Unë nuk dua të ju shkaktojë ndonjë dhimbje."

Nëse duhet për të përshkruar veten, e shihni veten si më shumë ose më shumë japoneze amerikane?

Ju nuk jetojnë për 50 vjet në një vend të pa ndryshuar disi. Njerëzit ndonjëherë më thonë se unë jam më shumë se japonez japoneze. Ne kemi një çift në repartin që ne kemi njohur për një kohë të gjatë. Gruaja më tha një ditë se ata ishin duke folur për Motrën Hirano dhe se si ajo e ardhur nga Amerika, dhe një nga fëmijët tha: "Oh, nuk është ajo japoneze?" Mendova se ishte funny. Unë e kam marrë në disa karakteristika japoneze. Ashtu si ushqim, kjo është për të pritur. Ne kemi ngrënë gjithmonë kryesisht japoneze, me oriz dhe Miso supë, dhe çdo gjë. Edhe pse unë ende nuk e kujdesit për peshk të papërpunuara. Ndoshta unë mendoj për gjëra më shumë si japonezët bëjmë. Unë jam më shumë konservatore, ndoshta, dhe më të pranuar nga gjërat ashtu si janë, pa u përpjekur aq shumë për të ndryshuar gjërat. Unë kurrë nuk kam menduar me të vërtetë shumë për këtë në këtë mënyrë.

Ju nuk jetojnë për 50 vjet në një vend të pa ndryshuar disi.

Unë jam mjaft i japonez, por unë kam një bazë amerikane. Sa herë që ka ndonjë ngjarje të mëdha sportive në mes të Amerikës dhe Japonia, si baseball ose futboll, unë fshehurazi shpresoj se Amerika fiton. Por në qoftë se dikush duke luajtur Japonisë tjetër, sigurisht që mbush me gëzim për Japoni. Sa i përket kushteve të jetesës, kur kemi jetuar në Hokkaidō dhe Osaka ne qera apartamente me kuzhinë të zakonshëm japoneze dhe të gjitha këto. Por, pasi që ne kemi ndërtuar shtëpinë tonë në Kamagaya, Japanese people që vijnë në thonë, "Oh, kjo ndjehet si Amerika." Unë vërtetë nuk e di pse. Ne kemi një dhomë japonez me një kat mat tatami, dhe ne gjithmonë flinin në futons më parë, por ne kemi një krevat tani.

Na tregoni për përvojat tuaja të shërbejnë në Kishë në Japoni.

Kur kam parë erdhi në Japoni, struktura organizative Kisha nuk ishte shumë i fortë. Ka pasur disa udhëheqës të mirë, por anëtarësimi ishte i vogël dhe programet nuk ka drejtuar si pa probleme si ata mund të kenë. Ata nuk kanë pasur aktivitete dhe gjëra. Ata ishin duke bërë të mirën e tyre, por ai ishte ende një proces rritje. Ishte një përgjegjësi e madhe për të marrë një thirrje në Kishë më pas.

Ne kurrë nuk kam qenë në një repart emigrantëve, repartet gjithmonë japoneze. Që Japanese ime nuk ishte me të vërtetë i përshtatshëm fillimisht, kur unë kam për të të dhënë bisedime, unë do të përgatisë fjalimin tim në anglisht, Katsuya do të përkthejnë atë, dhe unë do të përpiqet tim më të mirë për të dhënë atë pa e lexuar atë. Ka qenë një kohë të gjatë që unë kam nevojë për të bërë këtë. Para se të ishin të martuar, unë kam qenë drejtor muzikë në MPB lokale, dhe pastaj pas Sanae lindi, Katsuya punuar për Japoni Tupperware dhe ai u transferua në Hokkaido, e cila është një ishull veriore. Unë nuk e di shumë japoneze, dhe ajo ishte lloj i vështirë. Ne kishim qenë atje për disa muaj dhe presidenti i degës më kërkoi që të jetë presidenti i Shoqatës së Ndihmës. I tha: "A e dini se çfarë jeni duke bërë?" Kështu që unë isha president Shoqata e Ndihmës atje, dhe më vonë unë kam qenë misioni Presidenti Shoqatës së Ndihmës. Kur ne u transferuan në Osaka, e cila është shumë e deri në jug, Katsuya u bë peshkop. Unë kam qenë një mësues fillore, dhe pastaj në presidencën e Shoqatës së Ndihmës. Tani kam mësuar Shoqatën e Ndihmës dhe jam nën tutelën sakrament këngëtar takim. Unë e kam bërë të gjitha këto, por është ende e vështirë për mua, në një mënyrë. Ajo përdoret për të jetë më e lehtë për shkak se unë nuk mendoj aq shumë për të. Unë vetëm e bëri atë.

Unë mendoj që ne mund të konsiderojmë veten pionierë. Kur ne ishim të martuar, unë besoj se ne ishim ndoshta, çifti i parë ndërkombëtar interracial në Kishës në Japoni, kështu që ndoshta njerëzit të pritet shumë prej nesh. Ne kemi jetuar në të gjithë vendin dhe tani janë punëtorët e tempullit. Ne shkojmë çdo të mërkurë dhe njerëzit thonë, "Përshëndetje Motrën Hirano, si jeni?" Unë kam për të ndaluar dhe të pyes veten ku dija e tyre. Ata të gjithë më njohin, sepse unë jam ndryshe.

Si ka Kisha evoluar gjatë viteve tuaja në Japoni?

Kur kam parë mori atje, kishte dy misione në Azi. Azi Veriut përfshirë Japonia, Korea dhe Tajvani. Azia Jugore ishte Kina, Filipinet, dhe kështu me radhë. Ka qenë vetëm degë dhe misionarët mbuluar misionin e tërë. Një misionar mund të jetë deri në Hokkaidō dhe pastaj të transferohen e qartë deri në fund të tjera të vendit, puna në mënyrë misionare ishte më e vështirë. Por gradualisht mori udhëheqja e fortë dhe ka pasur shumë vizita nga autoritetet të përgjithshme. Pres. Hinkli erdhi disa herë, pasi që ishte zona e tij e administrimit. Anëtarët vërtetë konvertuar ishin shumë të përkushtuar për të ndjekur udhëheqjen e Kishës dhe duke u përpjekur për t'iu bindur urdhërimeve. Kjo është ende e njëjtë. Sigurisht ne ende kemi probleme, dhe një pjesë e që është ndryshimi në shoqërinë japoneze, sepse është e marrë lirshme moralisht, shumë si Amerika ka. Por unë kam parë se Kisha është rritur, marrë më të fortë, më të fortë, më të fortë. Ne kemi shumë aksione dhe reparte tani, dhe misionarët janë më të lokalizuara. Shumë nga udhëheqësit më të fortë të Kishës tani u njohën me të Kishës popullit të rinjve nga misionarët që mësoi klasa angleze.

Si është Kisha shihet tani në Japoni kundrejt kur keni ardhur për herë të parë?

Rreth dhjetë deri në pesëmbëdhjetë vjet më parë ka pasur një kult në Japoni që mbjellë gaz helmues në subways në Tokio, dhe misionarët e kishte të vështirë të drejtë pas kësaj. Kisha katolike ka qenë në Japoni për një kohë të gjatë, por në qoftë se ju nuk jeni budist apo Shinto, atëherë ju jeni lloj i grupuar në me çdo gjë tjetër. Ne nuk kemi shumë pagëzimeve kthyer tani dhe unë mendoj se kjo është pjesërisht për shkak se shoqëria japoneze është i pasur. Kur njerëzit ishin të varfër, ndoshta ata ishin më të përulur dhe më të interesuar në gjetjen e diçka. Është e vështirë për misionarët të kontaktoni tani. Të rinjtë kanë telefonat celularë dhe fëmijët kanë pothuajse çdo gjë që ata duan. Është shumë e rrallë për të gjetur të gjithë ata që ka më shumë se një ose dy fëmijë, kështu që prindërit përqëndrohen të gjitha energjitë e tyre në një fëmijë. Kisha është e fortë dhe është në rritje, por nja dy vjet më parë, ata të prerë nga dy misione kështu që nuk janë si shumë misione në Japoni si më parë.

Asnjë nga fëmijët tuaj jeton në Japoni më. Si mund të mbajë marrëdhëniet me familjen tuaj, duke qenë kaq larg?

Kur erdhi koha për të që fëmijët tanë të ndjekin studimet universitare, ne u dha atyre zgjedhje për të shkuar në Japoni apo Amerikë. Sanae ishte i lumtur për të shkuar në Amerikë për shkak se shkolla e saj të lartë në Japoni ishte shumë i rreptë. Ata kishin veshur uniforma, duhet të kishte funde të tyre një numër të caktuar të inç nën gju e tyre, dhe nuk mund të bojë flokët e tyre. Ajo një herë tha se ajo mendonte se ajo nuk mund të jetë vetë. Të dy fëmijët e mi shërbyer misione në Japoni. Takuya shkoi në universitet në Utah dhe ka punuar në Kaliforni për një kohë të shkurtër, por puna e tij e mori atë përsëri në Japoni pothuajse menjëherë. Ai është më shumë se sa Japanese Sanae sepse jeta e tij në Amerikë ishte shumë më e shkurtër se sa hers. Ajo u martua dhe ka ngritur familjen e saj atje. Kur vajza ime vjen puna për të vizituar ajo bën mirë, por në një kuptim, ajo është bërë amerikan. Djali im ka jetuar në Japoni deri në verën e kaluar, kur familja e tij u zhvendos në Gjermani.

Kur telefonuar ishte e shtrenjtë dhe jo aq të zakonshme, kemi përdorur për të dërguar fakse. Tani ne dërgojmë email mbrapa dhe me radhë. Kjo ishte një tjetër një nga parimet e mia: unë doja që fëmijët të ndjehen të lirë për të komunikuar me mua. Pra, ne kemi folur gjithmonë shumë. Rreth gjashtë apo shtatë vjet më parë, mbesat e mia binjake (tani 17) përdoret për të shkruar letra të vogla, dhe pastaj filloi të dërguar një email herë në një kohë. Njëri prej tyre e pyeti nëse unë do ju lutem mbani email e saj për shkak se ata ishin duke shkuar të jetë ditar i saj. Unë tani kanë një fotografi të tërë të plotë, e pothuajse çdo javë. Mbesa ime e vjetër nuk është në këtë mënyrë. Nëse do të dërgoni një email, ajo mund të dërgojë një përgjigje që është dy linja. Por kjo është në rregull, sepse të gjithë është e ndryshme. Dhe sigurisht ata më të re të dërguar mesazh herë në një kohë. Para se familja Takuya të lënë Japoninë, ai ka jetuar rreth 30 minuta larg me makinë. Ne ishim të gjithë të zënë, kështu që ne nuk mund të vizitoni ato shpesh, por jemi munduar për të marrë së bashku të paktën dy herë në muaj. Kur ata shkuan në Gjermani, e pyeta vajzën e tyre më të vjetër në qoftë se ajo do të ju lutemi të fillojë të dërguar postë elektronike për gjyshe dhe gjysh.

A parashihni duke shkuar në Amerikë në çdo moment?

Unë kam qenë në Japoni një kohë të gjatë dhe në qoftë se unë të marrë për të vizituar motrat e mia dhe bijtë e mi, atëherë unë mund të trajtojë atë. Ne kemi marrë për të ardhur përsëri një herë çdo vit-dhe-a-gjysmë deri në dy vjet. Dy motrat e mia janë në Utah dhe vëllai im është në Anchorage, Alaska. Ndonjëherë kemi diskutuar nëse duhet të blej një condo pranë vajzën time, por burri im nuk është i gatshëm për të bërë këtë. Ne jemi çifti më i vjetër në lagjen tonë, por ata ende varet nga ne. Unë mendoj se ai është i shqetësuar se në qoftë se ai erdhi dhe u vendos në Amerikë ai nuk do të jetë e nevojshme.

Ne jemi çifti më i vjetër në lagjen tonë, por ata ende varet nga ne. Unë mendoj se ai është i shqetësuar se në qoftë se ai erdhi dhe u vendos në Amerikë ai nuk do të jetë e nevojshme.

Çfarë shpresoni nipërit tuaj të mësojnë nga ju?

Unë do të shpresoj se ata mësojnë angazhim. Të mendojnë për një vendim, të luteni për të, të vendosë, dhe të qëndrojnë me të. Dhe për të qëndruar me ungjillin. Sepse unë kam një dëshmi, unë kurrë nuk kam menduar të mos shkuar në kishë, apo jo duke studiuar ungjillin. Një dëshmi është çdo gjë në jetë.

Në një vështrim

Janet Hansen Hirano


Vendndodhja: Kamagaya City, Chiba Prefektura, Japoni (50 milje nga Tokio)

Mosha: 82

Gjendja civile: Martuar, dy fëmijë

Profesioni: mësues i gjuhës angleze, zonjë shtëpie, Temple Worker

Shkollat ​​Vijuar: Universitetin e Utah (2 vjeç), Universiteti Brigam Jang (2 vjet). BA në Arsim

Gjuhë të flas në shtëpi: Anglisht dhe japoneze

Himn i preferuar: "Më shumë Shenjtëria Dërgo Mua"

Intervistë nga Nollie Haws . Fotografitë e përdorur me leje.

Share këtë artikull:

8 Komente

 1. Nollie
  14:43 më 22 shkurt 2012

  Nga Prodhuesi Intervistë: Unë kam qenë dashur për të intervistuar Janet për katër vitet e fundit dhe jam i kënaqur që u realizua! Ne jemi miq të mirë me familjen e vajzës së Janet dhe kur dëgjova historinë e saj, e ndjeja se ajo duhet të jetë i tha. Rastësisht fat, Janet pati një ditë në dispozicion disa muaj më parë gjatë një nga vizitat e saj bi-vjetore në SHBA dhe i fali të mjaftueshme për të ardhur mbi dhe të intervistohen në person (pak më frikësuese se sa në telefon). Edhe pse unë tashmë e dinte disa histori Janet-së, unë ende gjetur detajet interesante. Unë kam qenë i magjepsur nga ngrohtësia e saj, vetë-deprecating humor, forcës së brendshme, qëndrim jo të mirë, dhe me vlerë etike. Ajo ka qenë një pionier në shumë aspekte të jetës së saj, edhe si një falsifikim një jetë të re amerikane në një vend të huaj, si dhe duke ndihmuar të ndërtojë kishën në Japoni me burrin e saj. Unë mendoj se lexuesit do të gjeni se ata lehtë mund të lidhen me Janet. Unë e di unë e bëri.

 2. kiki Comin
  20:12 më 22 shkurt 2012

  Janet, ju jeni një grua të mahnitshme! Çfarë një intervistë facinating .. Unë me të vërtetë gëzuar lexuar çdo grimë. Njohja vajzën tuaj, unë mund të dëshmojnë për atë që prindërit e mahnitshme që ju duhet të ketë qenë për të pasur një vajzë të tillë të pabesueshme. Intervistë e Madhe. :)

 3. Andrea
  11:53 më 24 shkurt 2012

  Nollie, të lumtë! Dhe Janet, ju falënderoj për ndarjen! Unë nuk e di shumë për këtë, sidomos detajet, dhe e gjeti atë interesante! Nuk është çudi vajza juaj është një nënë unë aspirojnë të imitojnë në shumë mënyra.

 4. Kristie Burnett
  08:13 më 25 shkurt 2012

  Ju faleminderit Nollie për këtë artikull! Çfarë një histori nëse besimi, bindja, dhe dashuri. Jo çdo grua mund të përshtateni për të fatkeqësisë dhe Janet e bëri atë aq mirë. Ajo është një grua e mahnitshme dhe unë jam mirënjohës për shanset që ajo mori, përndryshe një nga familjet e mia të preferuar nuk do të jetë këtu! Faleminderit Janet për mirësjellje ndarë këtë histori.

 5. Jessica Nye
  20:05 më 26 shkurt 2012

  Unë kam pasur këtë ide në kompjuterin tim për ditë, duke pritur për disa kohë për të lexuar atë. Ajo ishte shumë frymëzuese, dhe disi guximi i saj më jep kurajo. Dhe si gjithmonë Nollie, të lumtë!

 6. Callie Appelstein
  07:21 më 29 gusht 2013

  Intervistë Fascinating! Unë e kam gjithmonë të kërkuar për të vizituar Japoninë dhe kjo ishte një dritare e mrekullueshme në jetën si një anëtare të kishës japoneze!

 7. Joyce Ellen Davis
  08:12 më 29 gusht 2013

  Loved këtë. Djali im shkoi në Japoni në misionin e tij, dhe u kthye dy vjet më vonë për të mësuar gjuhën angleze. Ndërsa atje, ai u takua me gruan e tij të ardhshme. Ata tani jetojnë në West Jordan, Utah dhe kanë dy fëmijë të bukur. Ne e duam atë, dhe familja e saj duket se të duan ata vetëm sa më shumë! Faleminderit për ndarjen tregimin tuaj!

 8. Jenny Snow
  06:12 më 29 gusht 2013

  Një lexuar e tillë e mrekullueshme! Shumë frymëzues! Faleminderit Nollie për ndarjen se me ne.

Lini një Përgjigju

SEO Powered by Platinum SEO nga Techblissonline