24 november, 2010 av admin

8 kommentarer

Bearing Hennes vittnesbörd på ett annat sätt

Bearing Hennes vittnesbörd på ett annat sätt

Trang Thach

MED EN ENDA BLICK

Cluj-Napoca, Rumänien, November 2010

Efter examen med sin herres folkhälso examen från Yale, flyttade Trang Thach till Rumänien för att undersöka dricksvatten med hjälp av ett Fulbright Grant. Hennes sökande efter en karriär, tillsammans med sin släktforskning och tempelarbete för förfäder från Vietnam, har bidragit till att stärka sitt vittnesbörd om Guds kärlek och barmhärtighet.

Hur fick du bli medlem i kyrkan?

Min mamma blev medlemmar i kyrkan när jag var omkring fem eller sex, efter att vi hade bott i USA för ett par år efter att ha lämnat Vietnam. Det är i grunden på grund av henne som jag var involverad med kyrkan. När jag fyllde åtta Jag döptes eftersom min mamma var fortfarande aktiv i kyrkan och vi var fortfarande. Men efter ett par år blev hon inaktiva.

När vi först gick med i kyrkan, min pappa var inte i USA. Min mamma fick med kyrkan för att hon kändes som det var en stor organisation. Så när vi först började komma till kyrkan som vi deltog i den asiatiska grenen, och det var en ung amerikansk par som inte har barn. Under den tid som den gren försökte stärka sin hemaftonboken program så de tilldelade församlingsmissionärer och par i grenen som var starkare i kyrkan till nyare medlemmar och familjer för att hjälpa dem att komma igång. Så var denna unga amerikanska paret tilldelats vår familj, och de skulle komma över till vårt hus varje måndag. Min mamma skulle göra dem en stor måltid. Vi skulle alla sitta på golvet och äta och efteråt skulle få en lektion och en aktivitet. Och detta pågick i år. Och så våra familjer blev bara riktigt nära.

LDS_woman_photo_Thach3

Min mamma började jobba mycket, och så de skulle komma även under veckan. Men framför allt på helgerna de skulle föra oss-jag och min bror som är bara äldre än mig till deras hus. Och vi skulle spendera helgen med dem så att vi kunde gå till kyrkan på söndagarna. Det var lite av den interaktion som jag stannade engagerad i kyrkan när jag var yngre.

En hel del av min familj blev inaktiva, med undantag för mig och min bror bara äldre än mig. Du vet, jag var inte riktigt omgiven av kyrkan, förutom helgerna när jag skulle gå till mina vita föräldrar ", som jag kallar dem, huset och gå till kyrkan med dem.

Du har uttryckt att känna en känsla av unikhet som en medlem i kyrkan på grund av din personliga historia. Hur gick det skillnad visa sig?

När jag tog examen från University of Houston och flyttade till DC för att arbeta, bestämde jag att jag skulle bo i ett hus med tre andra flickor som var medlemmar i kyrkan. Jag var verkligen väldigt nervös eftersom jag var inte säker på om jag skulle vara "Mormon" nog eftersom jag hade ingen aning om vad det skulle vara som att leva med andra medlemmar i kyrkan. Och för att vara ärlig jag trodde det skulle vara konstigt, och jag trodde att de skulle vara konstigt. Jag frågade saker som: "Kommer de att förvänta mig att be med dem varje morgon och läsa skrifterna med dem?" Därför att jag har tillräckligt med problem att göra det själv eftersom det är. Men, du vet, som tur är, när jag träffade de här tjejerna att de var alla mycket ner till jorden-mycket starka i evangeliet och var helt inte alls som sådan. Det fick mig att känna sig mer bekväm.

Du var fast besluten att gå till medicinsk skola, men det fungerade inte för dig. Hur hanterade du bor hemifrån och med besvikelse när du försökte hitta din karriär?

När jag flyttade till DC, ville jag starkt att bedriva medicinsk skola, och när jag tog MCAT för tredje gången och gjorde inte bra på det, jag var helt förkrossad. Endast var skillnaden den här gången, bor hemifrån i DC, jag har inte min familj som ett stödsystem nära mig som jag hade de första två gånger. Och jag hade inte mina vänner som jag kände verkligen kände min historia. När jag var i Houston, alla mina vänner var med mig hela vägen, och de hade känt mig sedan jag började att förfölja den karriärväg. I DC sa jag några personer om det, men det kändes som ingen riktigt visste hur mycket jag hade kämpat med en känsla av misslyckande och med en känsla av att vara förlorad, att inte veta vad jag skulle göra med mitt liv på det punkt. Det är verkligen genom den erfarenheten som jag känner att jag hittat mitt eget vittnesbörd.

Det kändes som ingen riktigt visste hur mycket jag hade kämpat med en känsla av misslyckande och med en känsla av att vara förlorad, att inte veta vad jag skulle göra med mitt liv på den punkten. Det är verkligen genom den erfarenheten som jag känner att jag hittat mitt eget vittnesbörd.

Jag upptäckte också att medan jag hade ett vittnesbörd, en hel del av det lutade på mina vita föräldrar och vad jag hade känt på grund av dem. Jag tror att för mig var det verkligen första gången som jag upptäckte min egen relation med Herren, som för mig var en mycket viktig milstolpe eftersom jag inte har dem att luta sig mot som jag skulle ha hemma. Det var svårt, men jag känner verkligen att det var viktigt eftersom det verkligen sträckt mig. Det fanns bara några dagar då jag kände mig så vilse och så förvirrad. Och det var också faktiskt första gången som jag frågade en vän till mig för en välsignelse av komfort. Fram till dess var det min bror eller min vita pappa som hade gett mig en välsignelse. Det var genom att jag fick mitt eget vittnesbörd om prästadömet, liksom, och om kraften i prästadömets välsignelser. Jag skulle säga att det var där jag verkligen konverterade.

Hur hittade du din väg från läkarutbildningen karriärväg för folkhälsan karriär är du på nu?

Jag har alltid haft det "Jag vill rädda världen," idealistiska perspektivet, som är en av de saker som fick mig att vilja gå in i medicin och bli läkare. Sedan i college arbetade jag med en organisation som heter Collegiate Cancer rådet, som i princip hade ett uppdrag att gå ut i samhället-särskilt underrepresenterade gemenskaper-att utbilda dem om cancer, om hur man kan undvika risken. Och jag insåg att jag verkligen gör det. Jag njöt av att utbilda människor. Jag njöt av förebyggande aspekten av utbildning. Jag njöt av att komma ut i samhället och vara med och vara en aktiv del i att lära människor om olika cancerformer och hur man undviker dem. Jag upptäckte Masters of Public Health forskarutbildningen, och den vägen kompletterat min save-the-world mentalitet. Sedan bedriver folkhälso istället för medicin, har jag faktiskt funnit att det passar bättre med mina personliga mål för att jag kan gå in i underutvecklade länder och vara mer delaktiga i de samhällen än vad jag skulle ha varit i en medicinsk praxis. Jag kan se mer omedelbara, konkreta resultat av det jag gjort.

Jag kommer att säga att det var svårt för mig att tillåta mig själv att se andra alternativ utanför medicin eftersom min stolthet inte skulle tillåta mig att se förbi medicinsk skola eftersom jag inte vill ses som ett misslyckande. Men på något sätt, genom Guds nåd, och jag tror verkligen att det var endast genom honom-Jag slutade att se mig själv som ett misslyckande. Och när jag slutade att se det på det sättet som jag kunde se andra vägar och alternativ.

LDS_woman_photo_Thach2

Du har nu examen från Yale School of Public Health med din magisterexamen och för närvarande bor i Cluj, Rumänien, på ett Fulbright-stipendium. Kan du förklara vad jobbar ni gör i Rumänien?

Jag gick till Cluj, Rumänien, för första gången förra året för att studera trihalometaner i dricksvatten. I grund och botten rumäner desinficerar sitt vatten med klor. Klor reagerar ofta med organiskt material som redan finns i vattnet att bilda olika biprodukter. Och bland dem är denna klass av föreningar som kallas trihalometaner. Det finns fyra stora sådana, men det viktigaste som jag tittar på är kloroform. Kloroform har faktiskt visat sig vara kopplade till olika urinblåsan cancer. Och en hel del av dessa studier har gjorts i USA eftersom den teknik och forskning är mer avancerad här, men det har aldrig gjorts i Rumänien.

Jag åkte dit förra året för att samla in vattenprover, på både reningsverk och vid olika bosatta anläggningar där vatten från dessa reningsverk distribueras. Och jag tog proverna och jag mätte hur mycket kloroform, eller dessa trihalometaner, är i sitt dricksvatten. Och vad jag är här för att göra det här året är att räkna ut hur mycket är dessa människor faktiskt utsätts. Jag vill göra en epidemiologisk studie för att se hur sambandet är mellan dessa vatten och risken för cancer i urinblåsan. Mitt andra intresse är fosterskador, eftersom åtminstone med att jag är säker på exponeringstiden; urinblåsecancer har en mycket längre latenstid. Det är minst fem till tio år. Så som kan vara svårare. Så jag kan faktiskt gå över till att studera fosterskador.

Hur din idealism och ditt intresse för folkhälsan interagera med din kunskap om evangeliet?

Folkhälsan känns bara så naturligt för mig. Och det känns naturligt för mig eftersom det är något som jag skulle göra ändå. Om jag såg någon dricka något som såg roligt eller om de gjorde något som inte verkar vara bra för dem, jag vill hjälpa dem. Jag skulle vilja göra något och allt jag kunde för att göra förhållandena bättre för dem. Och det är hur jag känner mig ofta med evangeliet också. Känslan av att jag får med folkhälsan liknar vad jag får från evangeliet: När jag ser någon som kämpar med något i stil med förlust eller när livet inte går som de planerat, jag känner att jag kan göra skillnad för den personen . För mig, har jag hittat så mycket tröst i evangeliet och att veta att Herren känner mig så mycket bättre än jag känner mig själv. Det är lite av en naturlig sak för mig att vilja göra det för människor också och dela den historien med folk när jag ser dem kämpa också. Jag vill bara dela med dem mina erfarenheter och vad jag känner och hur det var för mig. Och egentligen allt som behöver komma ner till min tro och mitt vittnesbörd och relationen jag har utvecklats med Herren. Folkhälsan är jag bära mitt vittnesbörd på ett annat sätt.

När jag ser någon som kämpar med något i stil med förlust eller när livet inte går som de planerat, jag känner att jag kan göra skillnad för den personen. För mig, har jag hittat så mycket tröst i evangeliet och att veta att Herren känner mig så mycket bättre än jag känner mig själv.

Din familj kommer ursprungligen från Vietnam. Berätta om att ta din mormors namn till templet.

Jag känner verkligen vår gren ordförandeskap blev inspirerad att ge oss utmaningen att släktforska och hitta ett namn på filialen tempelresa i maj förra året. Länge kämpade jag på med min familjehistoria mest för att vietnamesiska folket inte föra register. Det finns inga födelseattester eller något så det är bara väldigt svårt att spåra det där nere. Jag kände mig precis som det var så skrämmande. Jag tänkte bara, "Hur ska jag någonsin kommer att hitta information? Jag måste gå ut människors minnen. "Människor i Vietnam bara verkar inte så intresserad av att prata om familjens historia i alla fall.

En dag var det en hemafton där jag lärde mig att för kyrkans nya Family program du inte behöver så mycket information. Allt som behövdes var deras namn, antingen deras födelse eller död år och plats. Och när jag hörde att jag tänkte, "jag kan göra det. Jag kan nog få den informationen från min mamma eller min pappa. "Tre av mina fyra far-och morföräldrar har gått bort. Så fick jag ringa min mamma och bara frågade henne vad hon kunde minnas. Hon visste inte att min mormors födelsedatum men hon kommer ihåg det exakta datumet för min mormors död. Det var i elfte timmen som jag fick den här informationen som vi förberedde att gå till templet. Min vän hjälpte mig att räkna ut hur man får kortet tryckt klart för mig att gå, och jag gick till templet.

Att resa var faktiskt särskilt hårt. Jag bad att känna andan, men jag måste vara ärlig och säga att jag inte känner att direkt när jag kom i. Men, av någon anledning, när jag kom in i baptisimal teckensnitt och döptes för min mormor, jag kände bara en komplett, överväldigande känsla av Anden. Jag kände en frid kom över mig. Jag skulle vilja säga att det kändes som min mormor var glad och upprymd att jag gjorde det arbete för henne. Hon var den första släkting som jag någonsin hade gjort. Jag var bara helt överväldigad av Anden. Jag slet upp som de läste orden i bönen, och när jag var i det teckensnitt jag kände mig bara så tacksam att min mormor skulle kunna ha den möjligheten eftersom jag verkligen inte visste hur hon skulle få den chansen annars. Hon hade aldrig möjlighet att höra evangeliet i sitt liv eftersom våra missionärer inte är tillåtna i Vietnam ännu. Och det har faktiskt alltid varit något riktigt svårt för mig att förstå. Och jag undrar också om min familj och hur allt detta kommer att fungera. Precis, hur? Jag har så många frågor med det. Samtidigt tror jag på en Gud som är barmhärtig och vet önskningar mitt hjärta och kommer att tillåta mig att vara med min familj på något sätt. Så, jag hittade bara frid i det och var verkligen tacksam för de förordningar som vi kan utföra.

Eftersom jag var i teckensnittet jag kände mig bara så tacksam att min mormor skulle kunna ha den möjligheten eftersom jag verkligen inte visste hur hon skulle få den chansen annars. Hon hade aldrig möjlighet att höra evangeliet i sitt liv eftersom våra missionärer inte är tillåtna i Vietnam ännu.

Du har tagit mer av dina efternamn till templet sedan dess.

Jag har döpt till min farmor nu. Och sedan har jag gjort båda mina mormödrar "donationer också, som har varit riktigt häftigt för mig.

Hur har gjort tempeltjänst för dina familjemedlemmar bytt perspektiv av evangeliet?

Det har verkligen hjälpt till att stärka mitt vittnesbörd om eviga natur familjer. Jag tror att detta är återigen mest för just nu är det bara jag och min bror som är äldre än mig som är aktiva i kyrkan. Det är svårt för mig också, för jag tror att jag ibland kämpar med rädslan att jag inte kommer att få vara med min familj på grund av detta. Så jag tror det är en av de saker som det har tagit mig lång tid att lösa, eller att bearbeta och förena för mig själv. Jag kan fortfarande inte riktigt vet hur Gud kommer att ta hand om det eller hur det hela kommer att lösa sig. Men jag tror att jag har bara hittat frid i att veta att det kommer på något sätt. Det är hela syftet med templet, att vända barnens hjärtan till fäderna och fäderna till barnen. Jag vet bara, och har ett vittnesbörd om att han på något sätt kommer att göra att hända, vare sig det är i detta liv eller livet för att komma. Även om det är svårt för mig att se det med min familj här nu, jag tror jag har funnit tröst i att veta att jag kan tätas med min familj som har gått vidare genom att göra sitt arbete och ge dem den möjligheten. Och så detta bara hjälper mig att typ av se saker från en mindre omedelbar och tidsmässiga perspektiv och mer från ett evigt ena, vilket återigen är vad jag tror att templet handlar om i alla fall.

MED EN ENDA BLICK

Trang Thach


LDS_woman_photo_ThachCOLOR
Plats: Cluj-Napoca, Rumänien

Ålder: 26

Civilstatus: Singel

Yrke: Student i livet, folkhälsa professionell

Skolor Deltog: University of Houston (BS i biologi), Yale School of Public Health (MPH)

Talade hemma Språk: Vietnamesiska och engelska; nu, lite rumänska :)

Favorit Hymn: "Så rikt har du välsignat mig"

Intervju med Elizabeth Pinborough . Foton används med tillstånd.

8 kommentarer

 1. Sarah Sida
  06:47 den 25 november 2010

  Hälsningar Trang,

  Tack för din vackra historia! Någon med en anda av nåd som du aldrig kommer att bli ett misslyckande ~ * ~

 2. ep
  06:47 den 25 november 2010

  Älskar dig, Trang! Tack för att dela din berättelse med mig och Mormon kvinnor Project.

 3. Krysta Titel
  21:28 den 25 november 2010

  Det var fantastiskt! Tack för att dela Trang och tack för att välsigna mitt liv är så många sätt!

 4. Di
  18:52 den 29 november, 2010

  Trang, är du en inspirerande själ! En bra kompis föräldrar just återvänt från att tjäna som de humanitära leder i Rumänien - Jag vet att de utmaningar som den offentliga hälso-och sjukvården finns det viktigt att ta upp. Vår värld behöver fler kvinnor som du.

 5. Carolyn Richards
  06:14 den 1 december 2010

  Vad en ärlig och härligt inspirerande berättelse. Jag bodde en gång i Houston-området, i Sugar Land. Är du samma Trang som Voorhees kom till YW? Min dotter, Laura, åkte till Rumänien för att arbeta med BYU: s program och vi vet att en läkare i Cluj. Att läsa denna historia bara förde mig alla typer av underbara känslor. Tack för att dela!

 6. Lien Nguyen
  20:08 den 4 December 2010

  Hej vackra Trang! Tack för att du delar din vackra berättelse med oss! Du är aldrig ett misslyckande Trang. du är super smart, super snäll och söt. Jag kunde aldrig föreställa dig att vara ett misslyckande alls. Du sätter alltid stora leenden på mitt ansikte. Tack för att du alltid är så snäll och söt till mig :-) Lycka till med din karriär och allt. Gud välsigne dig och alla dina underbara verk.
  luv,
  sis Lien * _ *

 7. Corinne
  08:37 den 24 december 2010

  Jag älskade att läsa det här. Jag har så mycket respekt för dig och din tro - och i synnerhet för den roll du har bestämt dig för att spela i vår världssamfundet. Välsigna dig :)

 8. Katharine H
  09:41 den 30 januari 2011

  Jag älskade ditt evangelium perspektiv. Jag kunde relatera till många av dina tankar och erfarenheter. Du uttrycker dem så vältaligt. Tack för att dela ditt vittnesbörd.

Lämna ett svar

SEO Drivs av platina SEO från Techblissonline