20 juli, 2011 av admin

20 Kommentarer

Som Sistas In Zion

Som Sistas In Zion

Sista bikupan och Sista Laurel

MED EN ENDA BLICK

Sista Beehive och Sista Laurel startade sin blogg, som Sistas i Sion, som ett sätt att hålla kontakten med varandra och uttrycka sin känsla för humor. Men eftersom de bjuda in andra att skratta med dem om vad det innebär att vara mormon, och specifikt, vad det innebär att vara en afrikansk-amerikansk mormon, har deras blogg vuxit. Det är inte alla spel och spel med dessa två men: De talar ärligt om ensamhet och missförstånd som de har inför som en kulturell minoritet i kyrkan och hur humor, vänskap, och tro hålla dem igång.

Hur kom du på idén för "As Sistas i Sion"?

Sista Beehive: Sista Laurel var på väg bort och jag är inte bäst på att hålla kontakt med människor när de är borta. Bloggen var något vi ville göra för att ha roligt tillsammans och egentligen bara hålla kontakten. Vi tror att vi är roliga och vi tror att det finns saker som händer inom vår kyrka organisation som är riktigt roligt och vi ville kunna belysa det.

Det finns så många vägar inom LDS-kyrkan och några av de saker som kan vara allvarlig för att vissa personer kan vara roligt för mig. Till exempel var en vän och jag en gång skämtade om att köpa tempelrekommendationer i baksidan av Marriott Center, men en annan person fick mycket förolämpad att vi ens skulle skämta sådär. Jag vill kunna prata om saker och inte ha Mormon folk attackerar oss eftersom de tittar på oss och antar att vi inte är mormon.

Har människor någonsin få upprörd av saker du säger på bloggen?

Sista Laurel: När vi säger saker i verkliga livet för någon som afroamerikaner som inte ser ut eller låter som vad någon uppfattar en LDS person att vara, den personen inte nödvändigtvis vet att vi är LDS, så när vi gör ett skämt som att köpa tempelrekommendationer de kan få kränkta orsak de inte vet att vi skrattar inifrån religionen. På vår blogg, alla vet att vi är LDS, så jag tror att de känner att vi skrattar med dem, inte skratta åt dem. Och vi är; vi finna humor i oss själva och i våra egna erfarenheter. Så för det mesta vi inte finna att LDS människor kränkta av vad vi säger.

Vi håller det ljust. Vi är inte en dogmatisk blogg. Det är helt klart bara våra åsikter. Jag tror det roliga överton av bloggen håller människor i en ljus stämning. Om vi ​​var mormon doktrin blogg och inte har inslag av humor människor skulle hålla med oss ​​mer kraftfullt, men eftersom vi är ljus det verkar malplacerad för någon att ha en hård och direkt oenighet med oss.

Vad gör din blogg skiljer sig från andra Mormon kvinnors bloggar?

Sista Beehive: Våra läsare gillar att bli underhållen och de gillar att skratta åt saker som de kanske inte normalt har möjlighet att skratta åt i grupp. Men de vill också veta att vi är människor, vi är individer, och vi har känslor. Jag tror inte att vi startade denna för att skilja sig från andra Mormon kvinnor, men vi ville vara med i mormon kvinnliga bloggar. Jag tror inte att alla Mormon kvinnor är likadana, och inte heller är deras bloggar likadana, och så vi ville vara med i konversationen Mormons kvinnor. Vi fokuserar ofta på humor, men ibland diskuterar vi allvarliga frågor och livserfarenheter. Jag tycker det är mycket intressant att en massa gånger, när vi skriver om mer allvarliga ämnen, får vi människor som säger "det var verkligen uppfriskande att se denna sida av dig."

Vem ser du som din målgrupp?

Sista Beehive: Det började att vi ville kunna skratta bland oss. Men några av de första svaren vi fick var från icke-medlemmar som sade saker som: "Min dotter är svart och gått med i er kyrka men jag känner mig inte som om jag kan be sina saker." Jag får kommentarer från folk som säger att detta är den första tid de någonsin verkligen kunnat få en glimt av den ljusare sidan av Mormonism eftersom vi är så allvarliga och vi mormoner kan vara avvisande om saker.

Det sätt vi skyddar vår helighet är så hemlighetsfull att det är en avstängning för många utanför kyrkan. Till exempel har vi en läsare som frågade medlemmarna, "Vad händer i ditt tempel?" Och medlemmarna sa till henne, "Ja, det är heligt, vi behöver inte prata om det." Och när hon kom till mig med frågan som hon sa att det var första gången hon någonsin hade hört någon förklara templet till henne på ett sätt hon kunde förstå. Hon berättade för mig att det var oftast en sådan avstängning behandlar mormoner eftersom vi aldrig prata om de saker hon vill veta om.

Jag kanske inte är mormon som syster Jones är mormon, men jag är definitivt Mormon. Jag kanske inte är kristen som syster Jones är en kristen, men jag är definitivt en kristen. Och vi ville bara lyfta fram dessa saker och ta in den kristna och den icke-kristna gemenskapen och Mormon och den icke-mormon samfundet.

Jag kanske inte är mormon som syster Jones är mormon, men jag är definitivt Mormon. Jag kanske inte är kristen som syster Jones är en kristen, men jag är definitivt en kristen.

Jag tror att ni gör ett riktigt bra jobb med både förklara saker för folk som kanske inte känner till lingo eller rutinen. Som jag har läst bloggen under de senaste dagarna, jag var riktigt imponerad av det sätt som du ger lite bakgrundsinformation, men inte så mycket att det verkar som någon som är mormon skulle känna "det här är inte för mig. "Jag tror att du gör ett bra jobb slående att balansen.

Sista Beehive: När vi visste att det fanns en hel del icke-LDS läsare blev det verkligen viktigt för oss att göra det till en plats där ingen kände sig obekväm. Det är inte en konverterings blogg, så om du redan LDS du inte säger, "Det här är en missionär blogg så jag behöver inte vara här." Om du inte LDS du inte ständigt behöva maila oss och säga: "Vad gör mormon menar när de säger" sweet anda? "" Vi lärde oss snabbt att det skulle vara bäst att ge lite förklaring.

Vi gör samma sak med vad vi skulle kunna kalla "urban folkmun." Vi vill inte att någon ska känna ur loopen så vi vilja förklara vår urbana folkmun till våra mindre reste läsare också.

En sak jag har märkt är att din blogg är roligt men också har en mycket distinkt röst. Det låter inte precis som, nu när jag pratar med dig, att ni pratar, men jag tror att du använder mer av den urbana folkmun och vara lite mer kausala i ditt ordval på bloggen. Är det ett medvetet beslut eller är det något som naturligt hände när du pratade med varandra?

Sista Laurel: Ärligt talat, när vi talar som flickvänner vi talar helt annorlunda än vad vi är just nu. Vi skriver en hel del av de tjänster över telefon med varandra och de kommer över exakt hur vi pratar med varandra som flickvänner. Jag kommer att kalla syster Beehive och säga, "Flicka, visste du att mormoner gör detta?" Eller "Hörde du om att" Mormons bok om "musikal?" Och vi pratar bara som flickvänner och det blir blogginlägg .

Sista Beehive: Vi kände att det var viktigt för oss att vara trogna vilka vi är och för oss själva. Vi hoppas att rösten av bloggen låter våra läsare att känna att de är en del av vår innersta krets, som om vi chillin 'med våra flickvänner och kickin det med våra pojkar.

Kan du komma på något exempel, berättelser som du har talat om på bloggen som du tror är bara lustiga?

Sista Laurel: Jag säger alltid Sista Beehive att folk inte förstår hur roligt mormoner är. Högtalarna i generalkonferensen, generalauktoriteter, är verkligen humoristiska människor. Jag menar, naturligtvis Konferens samtalen är allvarliga, men generalauktoriteter har stora sinnen humor och de delar det och de visar det för oss hela tiden. President Monson är lustiga. I denna sista konferensen använde Äldste Holland frasen "Bedlamites," och att hela tal var en mycket allvarlig diskussion men han infunderas det med humor. Det var roligt, och på vår blogg som vi pratade om hur när vi tittade upp ordet "Bedlamites" det faktiskt innebär en galen person i ett dårhus, och vi är ganska säker på att han vet vad det betyder. Han använder den för att beskriva våra barn, vilket är bra.

Sista Beehive: Han kallade kids "Bedlamites" och alla bara skrattade. Ingen reste sig och gick däri förolämpad. TV stannade på.

En av våra första inlägg handlade om hur vi klär på generalkonferensen. Jag tror inte att mormoner någonsin skulle överleva på en pingstkonferens eller en baptistkonferens. Vi skulle behöva bli mycket mer mode smarta. När vi stannar och tittar på vad vi gör och vad vi säger och hur vi beter ibland, det är komiskt, och inte på ett respektlöst sätt.

Sista bikupan

Vilka är några av de utmaningar och välsignelser som kommer med att vara African American och mormon?

Sista Laurel: Jag har bott på platser där jag har varit en minoritet, inte genom ras, men genom att vara mormon. Och det är något som har gjort mig öppen om min tro. Sedan på steken, när jag flyttade till Utah i gymnasiet jag trodde att det skulle vara det bästa av två världar: det skulle bli en massa LDS människor runt omkring mig, så det inte skulle vara att tafatthet om min tro, men Jag hade ingen aning om att Utah var så saknas i etnisk mångfald. Ingen berättade för mig att. De låter oss bara gå av planet och vi tittade och vi var som, "Oh my gosh, vad är det som händer här?" Jag hade aldrig bott i en sådan un-skiftande plats. Det var verkligen chockerande för mig.

Utöver det, jag tror att det finns så många dynamik som kommer med att vara mormon i Utah, som jag inte var van vid. Det fanns så många variationer mellan mormon. När du bor utanför Utah, det finns bara en typ av Mormon: du är det.

Men när jag flyttade till Utah, kände jag mig som "Whoa, det finns så många olika typer av mormoner." Det var första gången jag hört uttrycket "Jack mormon." Jag hade ingen aning om vad en Jack Mormon var. Jag skulle gå till skolan med barnen och de skulle svära och sedan skulle de passera och ta sakramentet på söndag. Det finns olika varianter och olika nivåer och på olika sätt människor väljer att interagera med tron.

Dessutom fanns det hela "svarta mormon" sak. Jag flyttade dit när jag var i gymnasiet. Jag trodde det skulle vara så här riktigt cool EFY erfarenhet och det var bara kommer att bli en hel drös med människor som har samma tro och samma normer, vilket skulle göra livet lättare eftersom du inte alltid den som säger "Nej , jag vill inte göra det. "Jag antar att alla bara skulle vara som" Nej, jag tror inte titta rankade-R filmer. "Så för mig var det lite chockerande att det inte var som det. Och så var det denna enorma dynamik mig att vara den första svarta personen många av mina vänner hade någonsin interagerat med.

Jag hade en high school historielärare som när vi kom till avsnittet om slaveri, berättade jag kunde lämna eftersom hon kände sig obekväm undervisa den framför mig. Som tonåring var jag inte beredd att vara den person som introducerade andra till en hel kultur.

Som tonåring var jag inte beredd att vara den person som introducerade andra till en hel kultur.

Jag tror att det var en del av det som formade den person jag är idag. Det är en del av varför jag är en så öppen person. Men jag antar att antingen jag kunde få förolämpade och gå bort (vilket jag gjorde massor av gånger) eller jag kunde svara människors frågor till bästa förmåga, så att det verkligen gjort mig en öppen person.

Sista Beehive: Ungefär som Sista Laurel, jag tror att växa upp utanför Utah, måste du vara representant för vad Mormonism är. Jag blev medlem i kyrkan vid ålders elva och under en lång tid gick till både Mormon och pingstkyrkor. Församlingens jag växte upp var inte perfekt, men jag var så skyddade och skyddas av min församling familj. När jag lämnade för att gå till en kyrka skola, jag behandlades sämre än i någon av de andra platser som jag hade bott. Jag gick från att behöva försvara min religion att behöva försvara min ras.

Några av de saker som LDS människor i övervägande LDS samfundet sa till mig var medelvärdet, och några av deras reaktioner på vem jag var och vad jag såg ut som fick mig att känna fruktansvärt. Om jag inte hade en vittnesbörd om evangeliet, skulle jag ha lämnat kyrkan eftersom de andra LDS människor inte behandla mig som om jag var deras syster, en annan Guds barn.

Sista Laurel

Vilka var det som hjälpte på vägen? Kände du att du var tvungen att förlita sig på tro?

Sista Beehive: Jag kände att jag förlitat sig på tron mycket. Jag tror att om du inte vet vad du har är sant, oavsett vad andra människor inte kommer att hålla dig i kyrkan. Du kommer inte att stanna i detta evangelium bara för att du har bra vänner. Möte fantastiska människor verkligen hjälper, men det räcker inte.

Du kommer inte att stanna i detta evangelium bara för att du har bra vänner.

Jag har alltid fått höra att när jag gick till en kyrka skola som det är där alla svarta människor skulle vara. Jag var den enda svarta personen i kyrkan i det område där jag växte upp och jag var så glada att gå till en kyrka skola. Och när jag kom dit, fanns det 20 svarta människor.

Men om jag aldrig hade gått igenom de erfarenheter jag kanske inte ha genomfört och hade en önskan att forska i historien om tidiga svarta pionjärer. Inlärning av historia, kamp, ​​uppoffringar och tro av svarta mormonpionjärer såsom Jane Manning James, Elijah Abel, Grön Flake och andra har välsignat mig oerhört i mitt liv.

Så vad är nästa för Sistas?

Vi har glädjande överväldigad att folk faktiskt bryr sig om vad vi har att säga. Alla har varit så stödjande och vi definitivt att hitta vår plats i mormon och tro-baserade samtal. Vi ska fortsätta skriva, gör brasaftnar och tala och förhoppningsvis människor kommer fortsätta läsa, lyssna och inte ber oss att hålla käften. Tills nästa gång, hallelujah holla back!

MED EN ENDA BLICK

Sista bikupan och Sista Laurel


Plats: Zion

Ålder: Hur gammal ser vi?

Civilstånd: Vad är det med alla dessa frågor?

Barn: Vi påstår inte något.

Yrke: The Boss.

Skolor Deltog: Seminary

Talade språk hemma: Ebonics

Favorit Hymn: "Som sistas i Sion" (det är en remix)

Nuvarande Calling: Ring inte oss, vi ringer dig.

På webben: www.sistasinzion.com

Intervju med Sela Miner . Foton används med tillstånd.

20 Kommentarer

 1. Sela Miner
  12:05 den 20 juli 2011

  Från Intervju Producent: När jag mötte upp med Sista Beehive och Sista Laurel för vår intervju, jag hade aldrig träffat någon av dem. Jag hade en hel massa trevande frågorna att börja intervjun, och båda av Sistas hoppade rätt i. Det var mycket tydligt att de var bekväma både med varandra och med tala om sina erfarenheter som African American kvinnor i kyrkan. I slutet av intervjun, hade jag lagt sin blogg till min Google Reader och ville söka upp fler möjligheter att tillbringa tid med dem. Deras humor är smittsam och de båda har en hel del insikter om varför de bor i en institution där människor har inte alltid varit välkomna till dem.

 2. Beth Allen
  13:19 den 20 juli 2011

  Tack för din fina kommentar! Jag älskade att läsa om din blogg, du damer är fantastisk. Jag skrattade så hårt. Men dina vittnesbörd verkligen berörde mig. Jag ser fram emot att läsa mer på din blogg.

  xo

 3. Jocelyn
  13:28 den 20 juli 2011

  Det var en stor intervju ... Jag uppskattar de ytterligare insikter i "The Sistas". Jag älskar din ärlighet och vittnesbörd. Jag håller med mycket av det du sa om ... bara allt i det här inlägget. (Sorry att jag inte känner vältalig just nu!) Men bra jobb, Sistas Laurel och Beehive!

 4. Marintha Miles
  01:31 den 20 juli 2011

  Jag älskar Sistas blogg och jag är så glad över att äntligen få reda på mer om dem på MWP. Bra jobbat!

 5. Debbie
  02:01 den 20 juli 2011

  Jag vet Sista Beehive, och verkligen tror att hon är roligt. Jag respekterar människor som kan uttrycka sina åsikter och samtidigt ta dras i beaktande. Jag växte upp Mormon, men inte i Utah. Jag minns "Utah" missionärer som skulle tala om Sion, och kunde inte vänta med att komma tillbaka till Sion. Jag flyttade till Utah när jag först gifte, och hade en sådan religiös chock. Dessa missionärer skulle få dig att tro att du skulle komma till denna perfekta Mormon Society, och tack och lov hade jag ett vittnesbörd, för om jag hade baserat den på vad jag hörde och såg jag skulle ha lämnat kyrkan. Folk tittar oss här i Utah. Så, "Utah" missionärer, om du ska prata om Utah som Sion, då du skulle bättre leva på det sättet. Jag gick till en High School i en annan stat där vara en mormon var inte det normala. Men, hade min HS många goda kristna studenter, och jag verkligen minns aldrig att höra svordomar eller ta Herrens namn förgäves. Men när jag kom till Utah, hörde jag dessa ord hela tiden. Människor behöver veta de bevakas. Nej, jag är inte perfekt, och jag menar inte att döma andra genom det sätt de talar, men det finns något sådant som första intryck. Vi sätter ett exempel, och människor som kommer att besöka Utah väntar något slags speciell. Jag har försökt att lära mina döttrar hur man ska vara snäll mot alla, oavsett vad deras religion, och vara försiktig med vad man säger och gör i andra närvaro. Jag älskar Utah, men jag vet att det finns andra platser förutom Utah som kan vara som Sion. Jag är glad över att kunna dela en synpunkt på denna syn och gillar att läsa andra också.

 6. Alice Guld
  14:18 den 20 juli 2011

  Jag älskar dig sistahs i Sion ... def en av mina topp 5 på webben. Och WOW ni är underbara. Ni gör mig önskar att jag kunde vara svart. Vita människor är så tråkigt. :) Ni är aldrig någonsin tråkigt och alltid roligt.

 7. Becca
  02:20 den 20 juli 2011

  Hej, Sistas! Jag älskar den här intervjun - du vet att jag älskar dig tjejer. Du tar tillbaka min barndom till mig (bara vi var en svart / vit duo :) )

  För posten, ni gör ett bra jobb med att göra mig tycker jag Kickin det med dig. Allvarligt, varje gång jag läser din blogg är det som om jag sittandes runt i vardagsrummet med min bestie och hennes familj och min familj och vi alla skämtar och skrattar - Det var så goda tider.

 8. Angi
  15:31 den 20 juli 2011

  Sista Laurel, Sista Beehive, jag bara om skrattade til jag grät, du är så rolig! Det är skönt att veta att det var inte bara min familj ... Jag fick verkligen intervjun, och jag önskar att du skulle komma besök mitt område ... headed vägen västerut någon gång snart?

 9. StillConfused
  03:45 den 20 juli 2011

  Tack för de stora post damerna. Som Virginian som flyttade till Utah, kan jag relatera till mycket av det du säger (även om jag är vit). Jag använder fortfarande den standard kristna folkmun för saker - som Ladies Group istället för Hjälpföreningen. Jag får rutinmässigt snorkig kommentarer som "Vilken religion är du?" Eftersom jag talar i Southern Baptist termer. Min dotter bor i DC och jag älskar att gå till kyrkan med henne eftersom det är hon i den etniska minoriteten.

 10. christine
  06:23 den 20 juli 2011

  Utmärkt intervju! Jag är kär i sin blogg.

 11. Allison Kimball
  12:49 den 21 juli 2011

  Den Sista blogg är en favorit. Jag delar den med mina barn och vänner. Tack för den extra inblick i era liv, särskilt den svåra och smärtsamma. Det tillför djup och skönhet.

 12. Bryony
  01:25 den 21 jul, 2011

  Så glad att se de Sistas på här. Jag ganska mycket växte upp i kyrkan, men i Maryland, så jag förstår att weirded förs av Sion mentalitet och brist på mångfald i Utah. När det gäller mångfalden i kyrkan, jag bor i Storbritannien nu och det är inte mycket mer varierad än Utah är! (Kyrkan, är att inte den allmänna befolkningen.) Mestadels är jag bara glad att se Mormon kvinnor blogging som inte nödvändigtvis är vita stay-at-home moms i Utah eller Arizona med perfekt hår, men som fortfarande har vackra vittnesbörd vad denna kyrka är och vad det kan vara. Som en blandad ras Sista mig själv, jag uppskattar verkligen Sistas för att visa att vår kyrka har många olika (och vackra och relevant) ansikten, även i stater.

 13. Mike H.
  13:46 den 21 jul, 2011

  Jag hittade precis nyligen Sistas, och jag har njuta av deras synpunkter. Efter att ha verkat som missionär i Georgien, förstår jag lite mer av de termer som används av andra kyrkor.

  När jag bodde i So. California, flyttade ett par i vår församling, där man är svart, och hans fru är vit. De hade träffat varandra i Roller Derby, och senare gifte sig och blev medlem i kyrkan strax efter 1978 Uppenbarelsen. De är en darling familj, och även inför saker med humor också.

  Här är San Jose, medlemmar i kyrkan är också att få mer rasistiskt varierande.

  FYI, jag tror att det är samma Sela jag träffade på Carol Lynn Person snacker i Walnut Creek CA förra året.

 14. Michelle
  11:57 den 21 juli 2011

  Jag hoppas att detta inte ta ifrån intervjun, men min favorit del av det kan faktiskt vara svaren på slutet. t.ex. Civilstånd: "Vad är det med alla dessa frågor ?," etc. skrockade högt ....

 15. Yolande B
  08:49 den 22 juli, 2011

  Jag har skrattat med dem, grät med dem, och bad med dem. Jag älskar mina Sistas i Sion.

 16. Som Sistas i Zion
  09:48 den 25 jul, 2011

  Tack för alla snälla kommentarer, vi verkligen uppskattar dem. Vi har haft en underbar upplevelse att arbeta med MWP och vi ser fram emot att fortsätta att läsa om våra underbara systrar i evangeliet.

 17. deborah Gaebler
  06:50 den 25 jul, 2011

  Vilket fantastiskt exempel på att vända ett antal offensiva situationer i en positiv reaktion. Jag tror att de är utmärkta exempel på ihärdig, inte olikt de ursprungliga pionjärerna som bosatte Utah. De sistas är pionjärer i sin egen rätt.
  Jag hoppas också att du har träffat många mormoner som kärleksfulla, uppmuntrande, och acceptera.
  Även en bok rekommendation: Senast Laborer: Tankar och Reflektioner av en svart Mormon
  av Keith Hamilton- Det är en utmärkt bok!

 18. Mary Dash
  10:26 den 26 juli, 2011

  Jag hade helt lära känna dig gals! Du Sista s ROCK! Jag vet Sista Beehive, väl egentligen vet jag Keith Hamilton ... och jag har träffat Sista Beehive: O.

  Deborah, Skulle jag bli chockad om dessa sistas "inte hade den Sista Arbetare ... Du kanske ska kolla pjäsen," I Am Jane "Sista Beehive och (tror jag) Sista Laurel, känner folk och är välkända. Tänkte du bör att de har fler verktyg och människor ser ut för dem då de flesta, och de bör!

  Sista s välsignas och håll skrivande! Jag kommer att be för dig!

  Ms Mary Dash

 19. Jeanie Verner
  07:37 den 27 mars 2012

  Jag har så mycket respekt för svarta medlemmar av kyrkan. Även jag är en pionjär inom min egen familj och relatera på vissa nivåer. Jag är inte en minoritet, men gick med i kyrkan qt 15 år gammal i en församling där alla barnen hade växt upp tillsammans i en familj kyrka utan familj! Vid 15 års ålder, är det svårt !! Jag gjorde ett par goda vänner från grannstäder men kände ganska ensam i skolan som ny medlem. Mina vänner från förr var antingen i partying, etc, eller av annan tro. Jag är fortfarande den enda medlemmen i min familj men gifte sig med en medlem (inaktiv vid den tidpunkt vi mötte) och våra barn är nu stark i kyrkan. De gick till BYU-I, dock, och fann män från i väst. Vi lever i Georgien. Så än en gång - känner typ av lonely! Hur som helst, jag vet särskilt i söder sin svårt för afroamerikaner. Vi har bara ett fåtal av er i vår församling. Vi är vänner med Gill familjen från videon (jag kan inte komma på namnet på) om vad det är som att vara svart i kyrkan. Jag är väldigt positivt inställd till det som är måste vara som för dig. Min make spelas på Midnight Special (som gitarrist för Skylark) åldrar sedan när Gladys Knight var på och sedan träffade henne officiellt när hon sjöng här i Atlanta =) Jag är ganska oöverskådliga, men du är inte ensam !!! Älskar dig !!

 20. Att lära känna de Sistas | Sistas i Sion
  04:58 den 5 januari, 2014

  [...] Vi hade en underbar tid som deltar i The Mormon kvinnor Project. Kolla in vår intervju här. [...]

Lämna ett svar

SEO Drivs av platina SEO från Techblissonline