13 januari 2012 av admin

17 kommentarer

Flunking sainthooden

Flunking sainthooden

Jana Riess

MED EN ENDA BLICK

Jana Riess döptes i hennes sista år av studier vid Princeton Theological Seminary. Hennes karriär plan för att vara en protestantisk pastor spårade ur efter hennes omvändelse, nu är hon redaktör för en religiös förlag visar college, och skriver om religion. Hennes senaste bok, flunking Sainthood, är en memoar om ett års resa genom andliga metoder.

Berätta om din religiösa bakgrund.

Jag växte upp i västra Illinois, inte långt från Nauvoo. Min mor var agnostiker. Min far var ateist, så jag växte upp med någon religiös bakgrund. Jag fick inte lära sig att tro, men jag kan inte minnas en tid då jag inte trodde på och kommunicera med Gud.

Min första kontakt med mormonismen och Mormon historia var när jag var elva. Jag tog en sommar klass som kallas "Nauvoo och mormonerna." Jag tog det eftersom det hade en utflykt och jag gillade verkligen att gå någonstans. I slutet av denna två veckors kurs, vi alla gick till Nauvoo för en dag. Min chef minne av Nauvoo, annat än kräkningar på merry-go-round i parken, var ett rum som kallas kvinno Room. Det hade hantverk och täcken och det var en enorm fotografi av Marie Osmond och hennes mamma på väggen.

Jag gick tillbaka till Nauvoo några år senare, och Marie var borta. Det hela hade tagits bort från kvinno rum, tydligen eftersom Marie hade blivit skild och inte längre var ett moraliskt föredöme. Båda dessa saker gjorde ett intryck på mig: det faktum att det var där i första hand, och det faktum att den försvann när hennes liv upphörde att vara den kulturella ideal.

Jana och hennes man

Jag var en junior på Wellesley, en religion större, när jag började läsa mer på allvar om mormonismen. Nästa år valde jag att göra mitt sista utmärkelser avhandling om mormonismen och amerikansk politik. Jag hade också ett par Mormon vänner, och en av dem i synnerhet gjort ett stort intryck på mig. Det var genom hennes exempel som jag började se att det fanns många olika typer av sista dagars heliga som var trofast och ortodoxa, men ändå väldigt engagerade med världen.

Det är här historien blir svårt att relatera. Det är alltid svårt, tror jag, att vidarebefordra obeskrivliga upplevelser till andra människor. Efter college, gick jag för att tillbringa sommaren 1991 i Vermont med några vänner, och medan jag var där jag tillbringade en dag på Joseph Smith Memorial i Sharon. En missionär där utmanade mig att läsa Mormons bok. Jag antog utmaningen och började läsa Mormons bok. För resten av sommaren träffade jag regelbundet med två kvinnliga missionärer om min ålder. Det var genom att läsa Mormons bok som jag började fundera på mormonismen på allvar som ett val för mig, inte bara som något att studera eller att observera som en kuriositet utan som något som kan ha en fordran på mitt liv.

Problemet var att jag var på väg ut till Princeton Theological Seminary. Jag hade redan satt på karriär av att vara en protestantisk präst, och jag var också engagerad för att gifta sig med en protestantisk man. Att välja att byta religioner i ett sådant drastiskt sätt hade långtgående konsekvenser som jag inte var beredd att omfamna på den tiden.

Jag satte mormonismen på baksidan-brännare, men jag hittade jag höll återvänder till det. Jag skulle hitta ursäkter för att skriva papper om det. Jag tillbringade mycket ledig tid att läsa om det. Jag läste en hel del dialog [mormon akademisk tidskrift], som de hade i högar på universitetsbiblioteket. Det var svårt för mig att erkänna detta var inte bara ett akademiskt intresse, utan även en ytterst personlig en.

Det tog mig fram till vintern 1993 för att besluta om att detta var något jag ville göra mer personligt. Jag skrev ett brev till en annan vän till mig som hade varit på Wellesley med mig. Hon hade lämnat på ett uppdrag efter college. Jag hade inte hållit kontakten, men jag hade en vag aning om att hon skulle vara tillbaka från sin mission runt den perioden. Så jag skrev och förklarade att jag var intresserad av mormonismen, men att jag inte vill sitta ner med en främling, som är i princip vad en missionär är. Jag ville sitta med en vän som skulle förstå att detta kan leda absolut ingenstans, men det jag ville prata om det öppet.

Hon fick mitt brev dagen efter att hon återvänt från sin mission. Tidpunkten var mycket märkligt. I slutet av hennes uppdrag kände hon att hon inte hade avslutat det hon ville göra och så hon hade bett till Gud att det skulle finnas möjligheter för henne att göra missionsarbete var hon än gick bredvid. För henne detta brev verkade en märklig bönesvar. Hennes föräldrar bodde i New Jersey cirka en timme från där jag bodde. Vi började träffas regelbundet. Jag började läsa Mormons bok och försöka föreställa mitt liv som medlem i kyrkan, som var en stor förändring i tänkandet.

Du var fortfarande i seminariet?

Ja! Awkward, va? Jag var ganska förtegen om det. Jag hade inte på denna punkt gjort ett beslut, utan om mars jag började leva visdomsordet. Jag tänkte att om jag ville bli döpt jag behövde veta att jag kunde leva dessa standarder innan jag gjorde ett åtagande av dopet. Jag höll visdomsordet i ungefär sex månader innan jag blev döpt. Det sade att det var "för de svagaste av alla heliga," så jag tänkte att det var jag! Jag var definitivt inspirerad av Alma 32. Det var en av de avsnitt i Mormons bok som talade till mig mest direkt. Jag älskade idén av att se hur denna nya tro smakade. Vad skulle det vara? Hur skulle det förändra mitt liv för att leva på detta sätt och att välja att tro?

Vad skulle det vara? Hur skulle det förändra mitt liv för att leva på detta sätt och att välja att tro?

Den livsstil av mormonismen tilltalar en hel del nyomvända, men det ville inte tala till mig på samma sätt. Och det fanns delar av den kultur som jag hittade verkligen upprörande: den rasistiska historia var mycket oroande för mig; det faktum att jag tränar för att bli en pastor och jag funderade gå en kyrka där som en kvinna jag skulle ha någon som helst kyrklig auktoritet var oerhört deprimerande på den tiden. Så jag hade en hel del kulturella frågor som jag behövde för att träna.

Det tog ett tag och jag var inte döpt till september 1993. Jag var i början av mitt sista år i seminariet och välja ett avhandlingsämne. Du kanske kommer ihåg att september 1993 inte var en lycklig tid för att vara en liberal feminist i kyrkan. Jag läste i New York Times om exkommuniceringarna som pågick och bestämde sig för att göra min avhandling om dessa bannlysningar. Min rådgivare faktiskt inte inser förrän senare att jag hade just blivit döpt som en mormon.

Det var så rå. Jag bara inte känner sig redo att dela det faktum att min konvertering med väldigt många människor på alla. Jag var inte säker på hur det skulle låta och jag verkligen inte var beredd att försvara mormonismen om miljön visade sig vara fientlig. Det var svårt eftersom jag är en i grunden öppen person. Jag är inte en hemlig målvakt. Jag kan inte ens hålla min julklappar hemligt för min familj, men här fick jag hålla det väldigt stor hemlighet i flera månader om det som hade förändrats i mitt liv. Jag försökte navigera detta helt nya religion som jag ännu inte förstod kulturellt och jag försökte hitta en helt ny karriärväg. Det var både spännande och skrämmande.

Min man, naturligtvis, visste vad som hände. Han försökte hårt att vara stödjande. Han var bekymrad eftersom detta var en stor förändring, och han förstod inte riktigt vad det handlade om, men det var inte särskilt länge innan han kom ombord helt och stödde mig på vad jag ville göra. Men det fanns andra människor i min familj och i min vänkrets-när jag berättade så småningom folk-som var mycket upprörd.

Du bosatte sig på en karriär inom förlagsbranschen och nu redigera och skriva böcker om religion. Du har just fått en bok kommer ut i höst heter flunking Sainthood. Det krönikor ditt försök att följa en annan religiös utövning varje månad. Kan du berätta hur du kom på idén till boken?

Den ursprungliga idén var inte min. Det kom från förlaget. De ville ha ett sätt att visa upp några av de andliga klassiker från förr på sin lista som de ansåg var relevanta för idag ännu till stor del oupptäckta. Så deras idé var att ha någon skriva en humoristisk memoarer att läsa tolv andliga klassiker. De valde mig eftersom de kände mig och tyckte jag var roligt, och eftersom jag inte är katolik och skulle närma sig texter med nya ögon, som någon som inte nödvändigtvis vörda helgonen.

Men jag sa direkt, "Ja, jag tror inte det är väldigt intressant att bara läsa om någon annan läsning. Jag måste göra något för att överensstämma med var och en av dessa behandlingar. "Så jag utarbetat ett schema av andliga metoder som skulle gå med varje månad av 2009. Till exempel, när jag läste om Desert Fäder och mödrar, skulle jag göra en del typ av rigorösa asketiska praxis. Det dröjde inte länge innan den praxis blev fokus för boken och avläsning blev extra. Och då var det inte länge innan jag började bara misslyckas. Boken var ursprungligen inte kommer att handla om fel på något sätt. De ville att jag skulle vara ett exempel! Jag kände mig som en bluff eftersom jag höll inte.

I november 2009, i slutet av mitt projekt, frågade min redaktör hur det gick. Jag sa, "Mycket dåligt." Jag var verkligen pinsamt att tala om för henne att jag kände att jag hade inte bara misslyckats på den praxis utan också misslyckats på de uppgifter förlaget hade fastställts för mig att göra.

Hon sa, mycket klokt, "Gör boken om det, om verkligheten i andligt misslyckande och hur vi försöker och misslyckas."

Jag önskar jag kunde säga att jag omfamnade genast idén och kände sig bekväm att sätta alla mina fel ute. Men det var väldigt svårt att erkänna hur ytlig jag kan vara och hur distractible jag är.

Nu när boken är slut och jag hör från läsare, jag inser hur universellt det är. Det är inte bara mormoner som kämpar med fel. Det är verkligen inte bara mig. Jag fick just en tweet från en rabbin; Jag har hört från mina många olika typer av katolska och protestantiska läsare. Jag hade inte riktigt förstått hur universell denna känsla är att vi kommer till korta.

Har under året förändrat hur ni dyrkar?

Jag kom till ett par insikter i samband med att skriva boken. En av dem är att andliga metoder i allmänhet bör ske med andra människor. Min idé om att sitta ner och försöka dessa saker för sig var oklokt, för att uttrycka det försiktigt. "Delusional" är det sätt jag uttryckte det i boken.

De flesta andliga metoder har sitt ursprung i gemenskapen. Om man tittar på historien om fasta timme bön eller Jesusbönen, alla dessa har sitt ursprung i monastiska samhällen. De kan anpassas för enskilt bruk, men det är inte hur de ursprungligen var avsedda. Så om jag hade allt att göra igen, skulle jag verkligen försöka andliga metoder med andra människor.

Det är inte bara mormoner som kämpar med fel. Det är säkert inte bara mig ... Jag hade inte riktigt förstått hur universell denna känsla är att vi kommer till korta.

Den andra saken jag lärt mig är att det finns olika andliga metoder för en anledning. Det är helt enkelt inte rimligt att förvänta sig att samma individ kommer att genljuda med kontemplativ bön och aktiv rättvisa skapande och lectio divina och fasta. Det är absurt. Och ändå många av oss räknar med att vi kommer att lyckas lika på alla dessa metoder. Det är bara inte hur Gud utformade oss.

Det finns så många olika sätt att dyrka Gud. Jag lärde mig den hårda vägen att jag inte är så kontemplativ person som jag trott att jag skulle bli. För mig sitta ner med mina egna tankar för tjugo eller trettio minuter var inte en vördnads erfarenhet, medan jag kände verkligen jag dyrka Gud när jag övade gästfrihet och generositet. Andra människor, däremot, trivs på kontemplativt praxis och kan inte överleva utan den.

En annan av dina pågående projekt är att twittra Bibeln. Kan du berätta om det?

Jag har gjort det i drygt två år nu. Det är en tre och ett halvt års projekt så jag är ganska bra i det och Gud har inte slagit mig ner med blixt ännu. (Det är inte att säga att det får inte hända nästa år.) Projektet är att twittra ut ett kapitel i Bibeln med humoristiska kommentarer varje dag och att göra hela Bibeln, hoppa över någonting. En av de drivande orsakerna bakom detta var att jag känner mig väldigt noga med kanon som helhet och varför vi väljer att privilegiera vissa delar av Bibeln och helt ignorera andra. Jag gör det. Vi alla gör det. Liberaler gör det genom att Jesu ord i röda bokstäver som om det är det viktigaste någonsin och konservativa gör det genom att ta Bibelns två verser om homosexualitet och säger att det är det viktigaste i Bibeln. Alla vi tenderar att ignorera Bibelns mycket svåra krav att ta hand om de fattiga.

Men projektet är tänkt att vara rolig. Det är dess främsta syfte. Och försöker få det att låta alla hoity-toity och viktigt är förutse förväntningar som inte är rättvist att väcka. Jag är på Twitter som @ janariess om någon vill följa projektet.

En hel del av ditt skrivande är humoristisk. Har du alltid se dig själv som en humor författare?

Jag tror att humor är en enormt bra coping mekanism i religion och i relationer, men jag har aldrig brukade tänka på mig själv som väldigt rolig. För några år sedan skrev jag en satirisk blogginlägg och jag började höra från folk, "Åh, du är verkligen roligt!" Det förvånade mig eftersom i min familj ursprungs jag är det minsta rolig person. Och min man är en av de mest lustiga människor jag någonsin har träffat. Jag har aldrig tänkt på mig själv som särskilt rolig förrän långt in i min trettiotalet.

Humor har ett underbart sätt att bryta ner barriärer mellan människor och mellan grupper. Som jag kjol runt periferin av många olika religioner, skulle jag säga att humor är en stor del av detta. Jag är glad att vara vän med någon som kan skratta åt sig själva.

Början seminariet, planerade man att ägna en stor del av ditt liv till församlingsarbete, men nu din kyrka arbete kommer med uppdrag snarare än som ett jobb som du väljer. Hur har det skiftet kände för dig?

Eftersom jag blev medlem i kyrkan har jag tjänstgjorde i ledarskap i varje extra. Jag är för närvarande Primär sekreterare. Jag älskar den uppringande systemet. Jag tycker det är en av de geniala inslag av mormonismen. Jag älskar idén att alla måste göra något, att människor måste få sina händer smutsiga. Det är inte religiös; det är bara grundläggande organisatoriskt beteende: alla inblandade i organisationen investeras i framgången för denna organisation. Men den religiösa geniet är att vi lever ut den teologiska ideal: vi har av en allmänna prästadömet.

Den religiösa geni är att vi lever ut den teologiska ideal: vi har av en allmänna prästadömet.

Jag tänkte på detta i vår församling julfest. Efter middagen var det väldigt kaotiskt, barn springa omkring, och min man var så trött och bara ville ha lugn och ro, så han tog vår dotter och vänster. Helt förståeligt. Men i slutet av kvällen alla vi andra vistas för att sopa golvet, lägga undan borden, portionera ut resterna. Hela kvällen planerades och utfördes av volontärarbete. Det är fantastiskt.

Den andra sidan av det, dock, är att vi skulle kunna använda den uppringande systemet så mycket bättre än vad vi är genom att uppmärksamma människors gåvor mer avsiktligt. Vi tycker om kallelser i termer av, vad församlingen behöver just nu? Eller vad avdelningen behöver i går? Det finns ett brådskande att fylla ett utrymme med någon som finns, och det är inte nödvändigtvis det mest hälsosamma tillvägagångssätt när det gäller att känna igen människors gåvor och hjälpa dem att utveckla sina gåvor.

Du talade om förverkligandet du kom från att arbeta på flunking Sainthood att religion är mest tillfredsställande när den praktiseras med andra människor. Kan du berätta lite om rollen av gemenskap i mormonismen?

I Mormonism önskar jag att vi hade mer av en betoning på gemensamma andliga metoder snarare än bara individuell hängivenhet. Att gå ut i ett hörn för att be eller be som en familj är mycket viktigt, naturligtvis. Men när vi som mormoner går till kyrkan är vi inte riktigt där för att dyrka. Vi är där för att lära. Vi förväntas lära sig grunderna i fråga om information i Evangeliets lära och sedan ta det i våra egna hem.

Vi också inte be som en grupp för varandra. Om någon har en hård tid, jag ska säga, "Får jag be för dig?" Om hon säger ja, jag plockar upp hennes hand och be för henne där. Många mormoner upptäcker att verkligen obehagligt eftersom det är bara inte en del av vår kultur. Varför är det inte en del av vår kultur? Vi är befallda att göra det i skrift.

Men en av de saker som mormonerna gör bra är gemenskap. Jag har funderat på varför vårt samhälle är, uppriktigt sagt, överlägsen många religiösa samfund som jag har observerats. Det låter chauvinistisk, men jag är övertygad om att en av de slag av genialitet i organisationen av vår kyrka är att vi har denna gammaldags gemenskap modell där vi gå i kyrkan baserat på geografi och ingen annan faktor. När lämnas åt sitt öde, kommer människor tenderar att gå i kyrkan där de är bekväma andligt, politiskt och socioekonomiskt. Men våra församlingar är ett mischmasch av människor i varje ekonomisk klass och behov, i varje politiskt extrema.

Du hittar inte den modellen någon annanstans i Amerika idag. Det är unikt. Den katolska modell som används för att vara mycket lika men katoliker har nu beslutat, åtminstone i USA, att de kan gå till kyrkan var de vill. Vi har inte den lyxen i mormonismen.

Där jag bor i Cincinnati, omfattar min församling hälften av stadskärnan och en del av förorten. Så det finns människor som kämpar fruktansvärt med fattigdom och det finns människor som lever i Indian Hill, en av de mest välbärgade stadsdelar i USA, alla i samma religiösa gemenskapen. Du ser aldrig den typen av radikal ekonomisk mångfald någon annanstans. Och det ger en helt annan dynamik i det samhället.

När jag var ganska ny i kyrkan, tänkte jag delta i närheten av där du bodde var bara något som folk gjorde. Jag förstod inte att jag inte skulle kunna ha en kallelse eller en tempelrekommendation om jag inte delta i min hemförsamling. Så när jag flyttade från Princeton, New Jersey till en liten stad utanför i Lexington, Kentucky, jag försökte gå till kyrkan i Lexington så jag kunde vara en del av en universitetssamfundet och har mer gemensamt med dem som jag dyrkade med. Men det blev mycket tydligt att om jag ville ha en kallelse att jag behövde vara med i församlingen där jag bodde. Det visade sig vara en av de största välsignelserna i mitt liv. Jag var tvungen att leva i det samhället fullt ut, för att vara helt investerade. Jag hittade folk som jag hade så felaktigt bedömda hade så mycket att lära mig.

MED EN ENDA BLICK

Jana Riess


Plats: Cincinnati, OH

Ålder: 42

Civilstånd: Gift

Barn: En dotter

Yrke: Redaktör och skribent

Konvertera? September 1993

Skolor Deltog: Wellesley College, Princeton teologiskt seminarium, Columbia University

Talade hemma Språk: Engelska

Favorit Hymn: "Var min vision" (inte i LDS psalmbok)

På webben: http://blog.beliefnet.com/flunkingsainthood/

Intervju med Annette Pimentel . Foton används med tillstånd.

17 kommentarer

 1. Coni
  16:35 den 13 januari 2012

  Jag älskade verkligen den här intervjun! Som vanligt frågorna var inte din run-of-the-mill intervjufrågor, men tankeväckande och intressant! Och Jana! Du talade till mitt hjärta - antagligen för att jag inte är den kulturellt mormon ideal heller! Jag uppskattar dina uppriktiga svar. Din ärlighet. Jag är inspirerad och imponerad, och efter att ha läst mina egna böner besvaras. Tack Mormon kvinnor!

 2. Angela
  16:45 den 13 januari 2012

  Din bok låter som en mycket bra läsning. Jag måste dock påpeka, att vi ber som en grupp för varandra. Vi har gemensam dyrkan. Eftersom dyrkan är så viktigt och heligt, gör vi dessa saker i templet, bort från distraktioner, så att mer vikt kan läggas på dyrkan.

 3. Chrysula
  11:47 den 15 januari 2012

  Jana, jag ser fram emot att följa dina tweets och söka upp din bok. Tacksamhet för din omtanke och insikter delade.

 4. Janet
  20:08 den 21 JANUARI 2012

  Älskade denna intervju! Kan inte vänta med att läsa din bok. Är också en gudom akademiker och deltog som första kvinnliga mormon student vid viss skola. Jag tror LDS medlemmar i allmänhet skulle gynnas av en bättre förståelse för andras religiösa tro.

 5. Erin Kellogg
  08:48 den 23 januari 2012

  Utmärkt intervju. Jag älskar hur när vi lär känna människor vi veta att de har så mycket mer gemensamt med oss. Inte en av oss är en kulturellt "ideal" mormon, jag skulle vilja se i slutet av denna förväntan. Eller egentligen mycket av alla förväntningar. Jag skulle vilja, "älska Jesus och göra mitt personbästa" att vara målet för Mormon kvinnor. :)

 6. En fulländad Generalist
  10:59 den 24 januari, 2012

  Fascinerande intervjun. Som en före detta mormon jag kommit att förstå hur höjs i kyrkan har verkligen format mig - allt, till slut, i produktiva sätt, även om jag har sedan valt att inte godta de flesta av vad jag har lärt. Gruvan var en resa ut - det är så fascinerande för mig att läsa om resans IN - esp. när då inte snabba och känslomässiga omvandlingar (som verkar hända oftare). Hur att förena, men alla de obehagliga aspekterna av kyrkans lära och kyrkohistoria. Jag tycker att kyrkan ska vara mycket "allt eller inget". Hur kan du vara i kyrkan om du inte är en "allt eller inget" person? Det spelar verkligen förbryllar mig. Tack!

 7. Tanya
  13:43 den 25 januari 2012

  Någon annan som älskar "Be Thou My Vision"! Jag älskar den låten. Jag har ungefär ett dussin olika versioner / föreställningar på min iPod (även MoTab!), Och jag lyssnar ofta på dem alla i en miljö. Det är en otroligt vacker psalm.

 8. Emboldening Kvinnor (Through Story): en intervju med Neylan McBaine, grundare av mormon Women Projekt | En Motley Vision
  09:52 den 27 januari 2012

  [...] Av sin berättelse du reda på att, ja, det är faktiskt möjligt för en kvinna att gå framåt med tro. Jana Reiss (av flunking Sainthood berömmelse) är häpnadsväckande, både i hennes förgrenat väg till dop och hennes [...]

 9. Michelle
  03:18 den 27 januari 2012

  Tack för att dela din resa med oss. Mycket tankeväckande! Du har väckt mitt intresse med din bok!

 10. Såsom Sistas i Zion
  16:24 den 27 januari 2012

  Tack för att dela din resa med oss. Vi uppskattar dina tankar om hur gå till kyrkan baserad geografiskt hjälper oss att kliva ur vår komfortzon och omfamna samhället omkring oss. Vi var också glada att lära av dina bibel tweets, kan vi inte vänta med att börja följa dem. Vi delar din njutning av humor och ser fram emot att kolla in ditt arbete.

 11. dr wilson
  02:14 den 2 februari, 2012

  En mycket märklig historia. Vad var mest intressant för mig var att Jana inte riktigt ta itu med de föreställningar av Mormonism som verkade för att locka henne. Hon var väldigt mycket till praxis. Kanske var detta medvetet på grund av den publik. Som student i religion, jag undrar hur hon har lyckats hitta ett sätt att samordna sin protestantiska utbildning (och maken) med sin nya Mornmon teologi. Det är mycket postmodern att välja och vraka element för att bygga ett personligt trossystem, men jag undrar om mormonerna kommer att tillåta det?

 12. Science Teacher Mommy
  12:18 den 18 feb 2012

  Din uppriktig intervju påminner mig hur ytterst personlig resan av omvandlingen är. Och hur pågående. Tanken att vi någonsin "komma" någon plats i detta liv är nog en förenkling.

 13. Vickadilly
  09:22 den 8 april 2012

  Du konverterade bara mig till Twitter. (Jag är redan konverterats till mormonismen.) Jag kommer att kolla dina tweets. Go girl!

 14. Sorella Bella
  20:55 den 21 maj, 2012

  Vilken vacker historia! Tack för att dela.

 15. Shawn Bailey
  04:23 den 19 juni 2013

  Jag är mitt i läsning flunking Sainthood och kände sig tvungen att läsa om författaren. Jag kände en liknande underström av erkännande på de platser jag har varit och vart jag är på just nu, i livet, i skrifter av din bok. Mitt hjärta är rörd när jag inser att vi alla kämpar, oavsett vilken religion vi övar. Jag har fått nya insikter i vad mitt vittnesbörd är. Tack ...

 16. Patti Cook
  12:18 den 9 Juli 2013

  Jana! Jag tror att du är en fantastisk kvinna - jordnära och äkta. Jag älskade att lära känna din bakgrund och historia lite bättre. Lycka till dig nu och i framtiden!

 17. Denise
  10:10 den 10 juli, 2013

  Underbara insikter i den här artikeln! Jag är en trofast sista dagars helig som fann kyrkan och döptes vid 15 års ålder, 39 år sedan. Jag har kämpat djupt med en del saker genom åren (mestadels kyrkans historia typer av saker) till den grad att jag var ännu mindre aktiva under en kort tidsperiod. I min kamp, ​​jag känner att jag har fått detta svar: det är där jag känner att andan så det är där jag hör hemma. Det är vad det handlar om, helt enkelt. Alla måste hitta sin egen väg till den anda och en del kanske inte kan känna andan i LDS kyrkan någon mer än jag kunde känna andan vid en Southern Baptist tjänst (precis som ett exempel). Men vi har inget annat val än att vara sann mot där vi känna andan; Jag känner att Herren skulle aldrig räkna det mot sanna sökare oavsett var de hamnar. Jag vet att detta skiljer sig från den typiska LDS synvinkel (vilket är att det är kyrkan för alla) men denna personliga uppenbarelse har rätt att säga "jag känner att kyrkan är sann", därför att jag känner att det är sant för mig (inte nödvändigtvis för någon annan). Jag undrar om det gör mig mer av en universalis! Det är där jag känner att andan, helt enkelt ...

Lämna ett svar

SEO Drivs av platina SEO från Techblissonline